Đurić: Međunarodna misija KFOR-a ključni garant mira

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić sastao se danas sa pomoćnicom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za mirovne operacije Bintou Keitom. Đurić je predstavnicu Ujedinjenih nacija upoznao sa političkom i bezbednosnom situacijom na Kosovu i Metohiji i problemima srpskog naroda u pokrajini, sa posebnim osvrtom na seriju napada na Srbe koji su se dogodili u proteklih nekoliko sedmica.

Posebnu zabrinutost, kako je istakao, izaziva činjenica da predstavnici albanske političke elite u Prištini sve učestalije istupaju sa pretećim, ratobornim izjavama, što ne doprinosi stvaranju stabilnog okruženja u regionu.

Bezbednosna situacija na KiM, prema njegovim rečima, daje puno opravdanje za redovno bavljenje Saveta bezbednosti problemima na Kosovu i Metohiji, u formi razmatranja redovnih tromesečnih izveštaja šefa UNMIK-a. Međunarodna vojna misija Kfor, ustanovljena Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, ostaje ključni garant mira i bezbednosti srpskog naroda u pokrajini, rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Đurić je podsetio da je Srbija kao naslednica Jugoslavije ostala značajan kontributor u međunarodnim vojnim misijama pod okriljem Ujedinjenih nacija i da će, kao država koja dosledno podržava politiku mirnog rešavanja sporova u skladu sa međunarodnim pravom, i u budućnosti nastaviti da doprinosi svetskom miru.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju informisao je delegaciju Ujedinjenih nacija i sa tokom dijaloga Beograda i Prištine, naglasivši da Priština više od pet godina blokira uspostavljanje Zajednice srpskih opština, na koju se odnosi šest od petnaest tačaka Prvog briselskog sporazuma.