Представљен Урбанистички план Грачанице

Идејно решење „Пројекта урбанизације Грачанице“ на којем је радила грпа еминентних професора, студената и стажиста са Факултета за архитектуру из Љубљане и Косовске Митровице, представљен је у Дому културе у Грачаници.

Презентација пројекта отворена је изложбом макете и  радова студената и професора оба архитектонска факултета, која је настала као последица, како је речено, садржајног, рада на терену.

Макета, Фото: В.Ћуп, ГрачаницаОнлајн

„Урбанизацијом Грачанице желимо да трансформишемо Грачаници у град, који ће се плански градити, ширити и реконструисати, а да архитектура и урбанизам буду пристуни и видљиви на терену“, рекао је директор Одељења за урбанизам општине Грачаница Дејан Јовановић.

Јовановић је нагласио да се Грачаница урбанизује са јасним циљевима и оним што се на терену реално може урадити.

Директор Одељења за катастар и урбанизацију, Дејан Јовановић, Фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

У израду пројекта било је укључено шест унивезитетских професора, а осим њих и студенти, стажисти, апсолвенти и дипломиране аритекте из области архитектуре и урбанизма, који су три месеца радили анализу у вези са урбанизацијом.

Пројекат ће обухватити четири фазе реализације:

– архитектура,

– урбано планирање,

– одрживи развој,

– туризам.

„Грачаница има потенцијала да се развије у урбану средину и из годне у годне имамо све више туриста, који посећују манастир и остале верске и историсјксе споменике у околини. Било је потребно да се осим урбанистичког плана уради и туристичка инфраструктура“, истакао је током свог излагања Дејан Јовановић.

Председник општине Грачаница истиче да се нада како ће „Пројекат урбанизације Грачанице“ бити завршен до истека његовог четворогодишњег мандата.

„Општини Грачаница се мора вратити урбани дух како би задржала младе. Ово је много осетљиво питање, јер је везано са опстанком Срба на Косову“, рекао је Поповић.

Председник општине Грачаница, Срђан Поповић, Фото: В. Ћуп

Предлог урбанистичког плана за Грачаницу која би требало да прерасте у административни центар за читаву оптшитну, представљен је први пут, а први човек локалне самоуправе наглашава „да се ту неће стати, већ да ће се наставити све док се свако места у општини Грачаница не учини достојним 21 века“.

Професорка архитектуре и урбанизма са факултета у Љубљани Аленка Фикфак, са групом студената, радила је на предстојећим интервецијма будућих урбанистичких решења и на макети плана насеља Грачаница.

Фото: ГрачаницаОнлајн

Пројекат Урбанистичког уређења Грачанице финансира Норвешка абасада на Косову, а спроводи се од стране Канцеларије за питање зајендице, Одељења за урбанизам и Туристичка организације Грачанице.

И. Миљковић