Predstavljen Urbanistički plan Gračanice

Idejno rešenje „Projekta urbanizacije Gračanice“ na kojem je radila grpa eminentnih profesora, studenata i stažista sa Fakulteta za arhitekturu iz Ljubljane i Kosovske Mitrovice, predstavljen je u Domu kulture u Gračanici.

Prezentacija projekta otvorena je izložbom makete i  radova studenata i profesora oba arhitektonska fakulteta, koja je nastala kao posledica, kako je rečeno, sadržajnog, rada na terenu.

Maketa, Foto: V.Ćup, GračanicaOnlajn

„Urbanizacijom Gračanice želimo da transformišemo Gračanici u grad, koji će se planski graditi, širiti i rekonstruisati, a da arhitektura i urbanizam budu pristuni i vidljivi na terenu“, rekao je direktor Odeljenja za urbanizam opštine Gračanica Dejan Jovanović.

Jovanović je naglasio da se Gračanica urbanizuje sa jasnim ciljevima i onim što se na terenu realno može uraditi.

Direktor Odeljenja za katastar i urbanizaciju, Dejan Jovanović, Foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

U izradu projekta bilo je uključeno šest univezitetskih profesora, a osim njih i studenti, stažisti, apsolventi i diplomirane aritekte iz oblasti arhitekture i urbanizma, koji su tri meseca radili analizu u vezi sa urbanizacijom.

Projekat će obuhvatiti četiri faze realizacije:

– arhitektura,

– urbano planiranje,

– održivi razvoj,

– turizam.

„Gračanica ima potencijala da se razvije u urbanu sredinu i iz godne u godne imamo sve više turista, koji posećuju manastir i ostale verske i istorisjkse spomenike u okolini. Bilo je potrebno da se osim urbanističkog plana uradi i turistička infrastruktura“, istakao je tokom svog izlaganja Dejan Jovanović.

Predsednik opštine Gračanica ističe da se nada kako će „Projekat urbanizacije Gračanice“ biti završen do isteka njegovog četvorogodišnjeg mandata.

„Opštini Gračanica se mora vratiti urbani duh kako bi zadržala mlade. Ovo je mnogo osetljivo pitanje, jer je vezano sa opstankom Srba na Kosovu“, rekao je Popović.

Predsednik opštine Gračanica, Srđan Popović, Foto: V. Ćup

Predlog urbanističkog plana za Gračanicu koja bi trebalo da preraste u administrativni centar za čitavu optšitnu, predstavljen je prvi put, a prvi čovek lokalne samouprave naglašava „da se tu neće stati, već da će se nastaviti sve dok se svako mesta u opštini Gračanica ne učini dostojnim 21 veka“.

Profesorka arhitekture i urbanizma sa fakulteta u Ljubljani Alenka Fikfak, sa grupom studenata, radila je na predstojećim intervecijma budućih urbanističkih rešenja i na maketi plana naselja Gračanica.

Foto: GračanicaOnlajn

Projekat Urbanističkog uređenja Gračanice finansira Norveška abasada na Kosovu, a sprovodi se od strane Kancelarije za pitanje zajendice, Odeljenja za urbanizam i Turistička organizacije Gračanice.

I. Miljković