U Gračanici održano veče druženja i zabave za osobe sa nedostacima

U okviru programa promocije umetničkog razvoja žena sa invaliditetom, u Socijalnom inkubatoru u Gračanici, odražno je književno umetničko veče koje je organizovala „Organizacija osoba sa nedostacima“. Osim književene večeri, na kojoj su učešće uzeli lokalni pesnici, program su obogatili i hor „Simonida“, kao i mladi virtuoz na harmonici Sava Zdravković“.

Sava Zdravković, Foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

Veče poezije muzike i pesme otvorio je, svirkom na klavijaturama, Ivan Nikolić a potom su se jedna za drugom  nizale pesme u izvođenju hora „Simonida“ iz Gračanice. Publika je uživala uz stihove pesme „Plava zvezda“ Miroslava Mike Antića, koje je kazivala Lena Perić, učenica 4. razreda OŠ „Kralj Milutin“ iz Gračanice, ujedno i pobednica na opštinskom takmičenju u recitalu. Na stihove Sergeja Jesenjina „Ko sam, šta sam“, podsetila nas je Mila Mihajlović, a svoju poeziju su kazivali i Radmila Miljković, koja ujedno i pozvala na veće poštovanje, prevazilaženje stereotipa i jednak pristup deci sa posebnim potrebama, jer su ona, kako je Miljkovićeva pojasnila,  ravnopravni članovi ovog društva.

Radmila Miljković, Foto: V.Ćup, GračanicaOnlajn

Mladi pesnici Đorđe Đorđević, ali i Viktor Popović, čija će knjiga poezije biti promovisana u okviru ovogodišnjih „Vidovdanskih svečanosti“, takođe su kazivali svoje stihove.

Predsednik „Organizacije za osobe sa nedostacima“, Dragan Josifović naglašava da nije važno samo okupljanje, već da osobama sa posebnim potrebama treba pružiti šansu da svoje sposobnosti pokazuju svakodnevno, u školi i na fakultetima, u pozorištu, na pesničkim večerima koje se organizuju u Gračanice i okolini.

Dragan Josifović, Foto; V. Ćup, GračanicaOnlajn

„Kroz izložbe i stvaranje naši članovi se osećaju kao potpuno ravnopravni članovi ovog društva i oni bi hteli da budu učesnici svih aktivnosti koje se organizjuju, bez obzira da li je u pitanju sport, umetnost ili nauka“, naglasio je Josifović.

Mila Mihajlović recituje Jesenjinove stihove, Foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

U okviru programa promocije umetničkog razvoja žena sa invaliditetom, koga je podržao USAID, održava se i radionica na kojoj će blizu 30 učesnicika slikati i raditi na izradi raznih umetničkih predmeta, koji će 20. juna ove godine biti predstavljeni na izložbi, koju organizuje „Organizacija osoba sa nedostacima“ iz Gračanice.

Foto: GračanicaOnlajn

Prethodno je u prostorijama Socijalnog ikubatora u Gračanici održana debata sa koje su proistekli zaključci o neophodnosti pojačane edukacije osoba sa invaliditetom koja im, u zavisnosti od njihovih sposobnosti, garantuje novčanu pomoć i zaposlenje, ali i prevoz i personalne asistente. Takođe je napomenuto da se posredstvom medija i nevladinih organzacija izvrši pritisak na lokalne i centralne vlasti da poštuju zakone i pravilnike, kako bi se osobama sa invaliditetom omogućio pristup svim institucijama.

Poruka za direktore, pedagoge i psihologe u školama odnosi se na sprovođenju većeg broja projekata posredstvom kojih bi bilo omogućeno druženje dece sa invaliditetom sa ostalom decom u cilju prevazilaženje stereotipa koji su, nažalost, sve prisutniji u savremenom društvu.

Ivan Miljković