Двери на првом Међународном научном симпозијуму у Нишу о последицама бомбардовања

Делегација Српског покрета Двери коју су чинили народни посланици Срђан Ного и Зоран Радојичић и председник Стручног савета за уставна питања, правду и законодавство Марко Пушица, присуствовала је првом дану рада Међународног симпозијума „Последице бомбардовања СРЈ осиромашеним уранијумом 1999.“, одржаном 18. јуна на Универзитету у Нишу.

Учесници Симпозијума су стручњаци у области права, медицине и других помоћних наука, који ће својим знањима, искуством и научним радом, заједнички помоћи да се научно докаже постојање узрочно-последичне везе између бомбардовања осиромашеним уранијумом и обољевања наших грађана од последица таквог злочина, да се припреми чињенична грађа, прикупе и обезбеде докази и на крају конципирају и саставе појединачне тужбе које ће бити поднете судовима држава чланица НАТО.

Учешће у Симпозијуму је узео велики број домаћих и страних стручњака, а њихови радови су објављени у Зборнику радова. Посебна пажња је посвећена великој делегацији еминентних правних стручњака из РФ (академици Јуриј Голик и Сергеј Бабурин, проф. др Александар Коробејев и многи други).

Велику пажњу изазвало је излагање италијанског пилота Доменика Леђера који је говорио о случају обољевања италијанских војника на контаминираним подручјима и њиховој правној борби за истину о осиромашеном уранијуму. Симпозијуму је присуствовао велики број грађана Ниша, ратних ветерана, као и активних и пензионисаних војних лица.

Делегација Двери је обавила више разговора са учесницима Симпозијума, гостима и присутним грађанима. Подржан је рад Симпозијума, изнети ставови и идеја да се започне правна борба подношењем конкретних тужби.

Делегација  је истакла став да смо као парламентарна политичка организација спремни и отворени да своје стручне капацитете ставимо на располагање тимовима који ће обрађивати материјале и припремати тужбе за накнаду штете. Прве тужбе ће бити припремљене и поднете у септембру месецу.

Двери никада неће одустати од  захтева да се монструозна агресија НАТО на СРЈ санкционише у сваком смислу, а одговорни казне, те обавежу и на накнаду штете. Ово је у интересу и државе и грађана, а нарочито жртава. У овом случају правда мора бити задовољена!