Туристичка организација Грачанице успешно завршила обуку конобара

Фото: ТО Грачанице

Туристичка организација Грачанице је успешно завршила обуку конобара у оквиру пројекта „Повећање могућности запошљавања младих кроз краткотрајне обуке за конобаре“. Циљ овог пројекта је побољшање квалитета услуге у локалним угоститељским објектима и побољшање могућности запошљавања за младе који живе на територији општине Грачаница.

Програм обуке конобара је похађало 40 младих људи из општине Грачаница и био је подељен у два циклуса. За обуку конобара је ангажована агенција Five Star Experience из Новог Сада, чији је оснивач и предавач доц. др Сњежана Гагић, професорица на универзитетима у Бања Луци и Сремским Карловцима.

Први циклус обуке конобара, који је одржан је од 23. до 29. маја, био је намењен конобарима који раде у угоститељским објектима на територији општине Грачаница. Седморо полазника је положило теоријски и практични део теста и њима су у уторак, 19. јуна, додељени сертификати.

Други циклус обуке конобара, који је одржан од 13. до 19. јуна, био је намењен младим и незапосленим људима који су похађањем ове обуке стекли нова искуства, знања и вештине, неопходне за запошљавање у сектору угоститељства. Завршни испит за незапослене полазнике обуке биће одржан 2. јула. ТО Грачанице ће након полагања завршног испита, проследити локалним угоститељима листу свих кандидата који су положили испит и добили сертификате. На тај начин, ТО Грачанице ће настојати да помогне сертификованим конобарима да што пре дођу до посла.

Пројекат је финансиран од стране Швајцарске агенције за развој и сарадњу, а спроводи га организација Swisscontact у партнерству са oрганизацијом Riinvest, у оквиру програма „Промовисање запошљавања у приватном сектору“.

Анђелка Ћуп