„Лонгин“, историчару уметности и сликару из Београда Александру Ђурићу, „Димитрије Поповић“, Филипу Ристићу из Штрпца

Изложбе радова насталих на овогодишњој Ликовној колонији „Видовдан 2018“ и уручивање награда „Лонгин“ и „Димитрије Поповић одржаће се у понедељак, 25. јуна 2018. године у 20 часова у галерији Дома културе у Грачаници.

Уметнички савет и жири Ликовне колоније „Видовдан 2018“ у саставу: мр Петар Ђуза, редовни професор сликарства, Маја Тодић, академски сликар и Небојша Јевтић, историчар уметности, уредник ликовног програма Дома културе „Грачаница“, донео је одлуку да се награда „Лонгин“ додели историчару уметности и сликару Александру Ђурићу из Београда, за свеукупно стваралаштво из области ликовних уметности.

Награду „Димитрије Поповић“ за најуспешнијег младог ствараоца на колонији, жири је доделио Филипу Ристићу из Штрпца.

„Специфичним поступцима и личним изразима уметници одају индивидуалне, различите зраке препознавања, који спојени зраче једну вишеслојну уметничку целину. Од реалних, асоцијативних и експресивних предства косовскометохијског пејзажа, преко димнамичних израза, иконичких визија, до формалних апстрактних представа. С тога, ова изложба представља хетерогени скуп радова насталих на идеји личних истина стваралацa „-  наглашава у предговору каталога Небојша Јевтић, историчар уметности.

Покровитељи манифестације су: Канцеларија за Косово и Метохију,
Министарство културе и информисања Владе Републике Србије,
Општина Грачаница, Скупштина града Приштине – Грачаница.