Ђурић: Наставља се кампања застрашивања Срба

„Рањавање српског младића у насељу Суви До код Косовске Митровице још једном је потврдило да међу Албанцима на Косову и Метохији постоје незванични центри моћи и организоване екстремистичке групе, чији је циљ минирање напора да се проблеми у покрајини решавају политичким средствима, а српско-албански односи уреде на миран и цивилизован начин“. Ово је изјавио директрор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.  

Ђурић је додао да оваква врста демонстрације силе никоме не може да донесе добро те стога захтева и од Приштине и од међународне заједнице да спрече даље погоршавање безбедносне ситуације на Косову и Метохији и да кажњавањем одговорних за овај, али и бројне друге нападе на Србе у последња два месеца, покажу да су искрено на страни мира.

„Синоћ је, у исто време када се догодио овај оружани напад, недалеко одатле четврти пут у последња два месеца демолирана зграда амбуланте која пружа здавствене услуге житељима Сувог Дола.

Напади на здравствене установе и здравствене раднике су антицивилизацијски чин чак и у ратним условима, и невероватно је да се такве ствари дешавају у мирнодопско време, пред очима међународних безбедносних структура и организација чији је задатак старање о владавини права на Косову и Метохији.  Подсећам да је питање разграничења општина у селу Суви До било део бриселског дијалога, управо због наше бриге за безбедност Срба у том насељу, и да је то једна од тачака договора које Приштина није испунила. Уместо тога, имамо очито организовану кампању застрашивања Срба у том насељу, што може имати опасне последице“, закључује на крају саопшења директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.