Видовданске свечаности: Избор најлепше Косовке девојке

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Избор најлепше Косовке девојке

Киша и прилично хладно време за ово доба године није синоћ омело преко 2.000 посетилаца да громким апаузима поздраве учеснике и организаторе овогодишњег избора за најлепшу Косовку девојку. Најлепша Косовка девојка је Катарина Стајић из Горњег Макреша, прва пратиља је Милица Милић из Лепосавића, а друга пратиља Андријана Ђорђевић из Доње Гуштерице.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Избор најлепше Косовке девојке

Смотру младости и лепоте, етно звука и игара из свих крајева где живе Срби, у оквиру Видовданских свечаности, организовао је Дом културе Грачаница, уз подршку Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију. Лепота косовскометохијских младића и девојака, као и начин на који негују традицију, радост су нашег народа, рекао је кореограф и дугогодишњи уметнички директор реномираног фолклорног ансамбла „Коло“ из Београда, Радојица Кузмановић, који је био и председник жирија за избор најлепше Косовке девојке.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Катарина Стајић. најлепша Косовска девојка

„Девојке које су се такмичиле, натерале су нас да буде управо овакав редослед. Ми смо оцењивали све, како девојка изгледа, какво јој је лице и фризура, како је носила ношњу. Тај спој и однос према ношњи, рекао је да победница има све. Није одлука била лака и није била једногласна, али смо по реакцији публике видели да нисмо погрешили и да смо донели праву одлуку, рекао је Кузмановић, нагласивши да је срећан што су и фолклорни ансамбли и изворне групе са Косова и Метохије на високом уметничком нивоу, посебно истичући Национални ансамбл „Венац“, који, где год се појави, показује врхунску уметност.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Радојица Кузмановић

На сцени испред манастира Грачаница, смењивали су се фолклорни ансамбли: „Симонида“ из Грачанице, „Цветко Грбић“ из Штрпца, Дечји ансамбл „Венац“ из Грачанице, „Симонида“ из Ранилуга, „Свети Сава“ из Тетова, „Славуј“ из Новог Бадовца, „Бранко Медница“ из Угљара и на крају Национални ансамбла „Венац“.   Етно група „Извор“ из Врања сплетом песама са Косова и Метохије и из Јужне Србије, подигла је расположење покислим посетиоцима. Својим умећем на хармоници представио се Данијел Миладиновић, а посебну драж манифестацији дао је умилни глас етно певачице Марије Перић.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Избор најлепше Косовке девојке

Снежана Алексић се у име организатора, Дома културе Грачаница, захвалила свима који су подржали манифестацију, а то су као и ранијих година, Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију, јавна предузећа Површински копови Обилић и  Термоелектране Обилић, као и синдикати ових предузећа.

„Много смо труда уложила у организацију ове манифестације и желели смо да се ово вече памти. Пресрећни смо што ни киша није омела наше мештане, али и госте из свих крајева Косова и Метохије, Србије и Македоније да остану да краја и уживају у уметничком програму и лепоти косовских девојака“, рекла је Алексићева.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Снежана Алексић

Истог дана, у порти манастира Грачаница, у органзацији Удружења пословних жена „Авенија“ из Лапљег Села, одржана је и изложба ручних радова. Као и сваке године, награђени су најлепши радови са етно мотивима. Најлепшу тканицу је изаткала Христина Ристић из Ранилуга, најлепши хеклани рад је имала Живана Марковић из Грачанице, а за најлепши вез, награду је освојила Драгана Здравковић из Липљана. Награде за најлепше ручне радове, уручила је председница Удружења пословних жена „Авенија“, Гордана Ђорић, а награде је обезбедила Општина Грачаница.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Награде за најлепше ручне радове

На Видовданском песничком бденију које ће се одржати уочи Видовдана, најлепша Косовка девојка, Катарина Стајић, уручиће Кондир Косовке девојке песникињи Весни Капор, која је овогодишњи добитник ове традиционалне престижне награде.

This slideshow requires JavaScript.

Анђелка Ћуп