Мајка седморо деце из Пасјана добитница ордена „Мајка девет Југовића

Биљани Перић из Пасјана код Гњилана,  мајци седморо деце, данас је у манастиру Грчаница додељен орден „Мајка девет Југовића“ који се традиционално за Видовдан додељује женама са четворо и више деце.

Гордана Секулић из Ливађа код Грачанице  припала је друга награда јер је родила и одгаја петоро деце. Трећу награду коју додељује Епархија рашко- призренска понела је Блажица Синадинавић, мајка петоро деце из Газивода код Зубиног Потока. Остале награде и признања понеле су мајке са четворо или петоро деце.

Слађана и Александар Антић, Фото: ГрачаницаОнлајн

Слађана Антић из Беревца код Штрпца, мајка је четворо дечака и једне девојчице, Најстарији син има 16 година, а најмађа ћерка је бебица од седам месеци.

Слађана је поносна због орднена који јој је уручен и каже да посао жене на селу са петоро деце нимало није лак, али да јој у помоћ редовно прискаче супруг.

Орден „Мајка девет Југовића“, Фото; ГрачаницаОнлајн

Александар Антић је бивши радник Дрвно прерађивачког комбината који сада живи од минималца од 11.000 динара и социјалне помоћи у вредности од 5.000 динара.

„Обрађујемо земљу, држимо стоку и тако крпимо крај с крајем док не ишколујемо децу и ставимо их на пут иначе се другачије не може.  Шта пре да купиш за 16 хиљада динара и како комуналије да подмириш, јада се Александар.  Иако деци не могу да приушти много тогоа, Александар и Слађана су ипак срећни.

„Нема веће среће и богатства од пуне куће деце, нека Бог чува и нашу и свачију децу“, кажу ово двоје људи срећни због признања које ће понети у родно Беревце.

И. Миљковић