Митрополит црногорско-приморски и пет владика служило Видовданску литургију у Грачаници

Више стотина верника у порти и готово исто толико унутaр храма присуствовало је свечаној Видовданској литургији која се традиционално 28. јуна, у преподневним часовима, одржава у манастиру Грачаница. После литургије уручена су признања „Мајка девет Југовића“ породицама са петоро или више деце.

Због кише, која је ове године непрекидно падала, литургија није одржана у манастирској порти на импровизованој бини, већ унутар храма, па је велики број верника остао вани пратећи богослужење.

У Храм нису могли сви, велики број верника је литургију пратио из порте, Фото: ГрачаницаОнлајн

Уз саслужење свештенства и монаштва Епархије рашко-призренске, Видовданску литургију у Грачаници служило је пет владика:  рашко – призренски Теодосије; полошко – кумановски, Јоаким; пакрачко – славонски Јован; будимско – никшићки, Јоаникије; умировљени владика захумско- херцеговачи, Атанасије, на челу са митрополитом црногорско- приморским Амфилохијем Радовићем.

Свечана Видовданска литургија, Фото: ГрачаницаОнлајн

Поред бројних гостију из уже Србије, Црне Горе, Македоније и са Косова и Метохије, свечаној литиргији су присуствовали и председник општине Грачанница, Срђан Поповић као и почасни гост Грачанице добротвор из Републике Српске, Милорад Арлов.

После причешћа и литургије велики број народа и верника упутио се пут Газиместана где ће бити служен парастос Косовским јунацима пострадалим у  Косовском боју 1389. године.

Грачаница је данас пуна гостију, Фото: ГрачаницаОнлајн

На улицама Грачанице и око самог манастира приметан је већи број патрола косовске полиције, као и припадника словеначких јединица КФОР-а.

И. Миљковић