Владика Атанасије Јевтић: Нема референдума око Косова!

Фото А. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: парастос страдалим Србима у Косовском боју на Газиместану

Обележавање 629 година од Косовског боја, завршено је на Газиместану, без присуства политичара и без инцидената. У беседи после парастоса, умировљени владика Атанасије Јевтић, поручио је да нема референдума око Косова, јер је оно одувек било српско и да ће српски народ опстати и остати на својим вековним огњиштима.

На Видовдан 2018. године, парастос страдалим Србима у Косовском боју, на Газиместану, служио је митрополит Амфилохије Радовић уз саслужење пет владикама, свештенства и монаштва Српске православне цркве. Преко 2.000 људи, из различитих крајева Косова и Метохије, централне Србије, Републике Српске, Македоније и Црне Горе, молило се са члановима своје Цркве, за покој душе косовским страдалницима и за опстанак Срба на овим просторима.

Фото А. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: парастос страдалим Србима у Косовском боју на Газиместану

„Нису Влада и председник Црне Горе, црногорски и српски народ. Они су признали Косово као државу, заборављајући и Његоша и српско и црногорско страдање на овим просторима. За мене је Косово Србија и тако ће увек да буде, а тако мисли већина у Црној Гори, само се боје силника“, кроз сузе нам је рекла педесотогодишња Милица из Подгорице, додајући да сваки долазак на Газиместан доживљава као духовно просветљење.

Организованим превозом и појединачно, на Газиместану је била и група Срба и Македонаца из Скопља.

„Србија је моја држава, све док је власт у Македонији где сам се родио и где живим, под утицајем страних сила подржала такозвану независност Косова. Чекам дан када ће се све променити, а хоће, сигуран сам“, каже тридесетогодишњи Маријан из Скопља.

Фото А. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: владика Атанасије Јевтић

У пригодној беседи, после парастоса, умировљени владика Атанасије Јевтић је рекао да има данас оних Срба који су на власти и који говоре да нећемо гинути за Косово.

„А могу да гину косовска деца, док његова неће!? Ако треба, даћемо и животе за ново ослобођење Косова“, казао је владика Атанасије, настављајући:

„Нисмо погнуте главе, нисмо понижени, а хоће да нас понизе. Данас је говорио митрополит (у беседи у манастиру Грачаница, митрополит Амфилохијеприм. аут.), да хоће да спроводе референдум. О чему референдум? О Косову и Лазаревој глави? О деспоту Стефану, о песнику Ракићу? Ми ћемо се борити за Косово и опстаћемо и остаћемо, али немојмо да се подајемо јефтиним пропагандама“, поручио је епископ Атанасије, поздрављајући грађане поздравом „Христос васкрсе, живеће Србија, живеће Косово и Метохија, живеће овај народ.“

На крају, владика Атанасије је подсетио на стихове Милана Ракића, великог српског песника и некадашњег конзула у Приштини и на његове стихове из песме „На Газиместану“:

„Данас нама кажу, деци овог века,

Да смо недостојни историје наше,

Да нас захватила западњачка река,

И да нам се душе опасности плаше.

Добра земљо моја, лажу, ко те воли

Данас, тај те воли, јер зна да си мати…“

Фото А. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: парастос страдалим Србима у Косовском боју на Газиместану

На прилазима Газиместану, као и око самог споменика, био је распоређен велики број припадника Косовске полиције. Међу грађанима је било знатно мање националних обележја него ранијих година, а скуп је протекао мирно и без инцидената.


Архивска фотографија В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Видовдан, Газиместан

Споменик на Газиместану саграђен је 1953. године, јер су прва два порушена за време Отоманске империје, а трећи 1941. године. Први споменик на Газиместану, мермерни стуб, подигао је син кнеза Лазара, Деспот Стефан Лазаревић, око 1395. године, док се не зна тачно када је на Газиместану подигнут други споменик од дрвета. Садашњи споменик на Газиместану, рад архитекте Александра Дерока, висок је 25 метара и на његовом врху налази се велика бакарна плоча на којој је угравирана „траса“ српске и турске војске у Косовској бици 1389. године и на њему су изгравирани стихови „Лазареве клетве“.


Анђелка Ћуп