Дом културе у Грчаници у плавом, у знак подршке поновном отварању Народног музеја у Београду

После 15 година, обновљена зграда Народног музеја у Београду коначно је отворила врата за посетиоце. Свечаном отварању присуствовали су државни званичници, угледне личности из сфере уметности, културе и науке, као и бројна публика. Зграда обновљеног здања на Тргу републике била је осветљена плавом бојом која је била боја вечери. У знак подршке и поздрава томе што је најпрестижнија инсититуција културе у нас отоврена, сви музеји у Србији били су осветљени у плаво. У плаво су синоћ  били освтељени фасада и зидови Галерије и  Дома кулутуре у Грчаници.  

Народни музеј Београд, Фото: РТС

Плава боја је носећа боја отварања Народног музеја у Београду због дела Ђуре Јакшића чувене „Девојке у плавом“ која је поново заузела почансо место у овом здању.

Девојојка у плавом, слика Ђуре Јакшића, поново сија пуним сјајем

Такође је и фасада музеја била осветљена у плаво, а и све званице су биле обучене у плаве тоалете или носиле на гардероби плаве детаље, чак су се служили и плави коктели.

Отварање Народног музеја је уприличено на Тргу републике у Београду као мултимедијални спектакл под слоганом „Да ли се препознајемо“, у згради која је реконструисана након петнаест година.

Неколико хиљада Београђана, упркос киши, посматрало је отварање Музеја, дигитална видео-инсталација развила се предњом фасадом здања, а грађани су могли да виде ауторе и њихова дела која су изложена, а ово је био први видео спектакл те врсте код нас.

 

Галерија Дома културе осветљена у плаво, Фото; В.Ћуп, ГрачаницаОнлај

У знак подршке отварању реновираног здања најше најстарије музејске установе у земљи и Дом културе у Грачаници се укључуо у акцију тако што је спољашњу фасаду и зидове Галерије осветилио плавом Бојом.

И. Миљковић