Прва школа, први концерт, емоције и громогласан аплауз за мале балерине и балетане

Концерт Школе балета у Грачаници, Фото; В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Први балетски концерт, првих полазника, прве Школе балета у Грачаници, која је почела са радом у априлу ове године, одржан је синоћ у Грачаници у оквиру завршнице овогодишњих „Видовдканских свечаности“.

После само три месеца упорног и стрпљивог вежбања, које је са малишанима из Грачанице и околине сваког викенда одрађивала балетски педагог из Београда Лидија Ракочевић Павловић, уследили су и први резултати. Поносно и смело, наше мале балерине и балетани, заплесали су на вроховима прстију, пред препуном салом Дома културе у Грачаници.

Балетски педагог Лидија Ракочевић Павловић: Фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

„Велика ми је част што сам у Грачаници и што смо у оквиру „Видовданских свечаности“  сви заједно урадили први концерт, прве школе балета“, рекла је не скривајући емоције балетски педагог, Лидија Ракочевић Павловић.

Нагласивши како је одушевљена одзивом деце, одличном сарадњном са родитељима и организаторима, Лидија је додала да је балет у Грачаници одлично прихваћен, те да тек предстоји озбиљнији рад са децом.

„Ово је само почетак неког озбиљнијег рада који треба да уследи. Морамо да кажемо да ми постојимо свега три месеца и да за то време време са часовима функционишемо викендима, што је бројчано мало, али смо успели све да сажмемо у неких пола сата концерта.  Радује ме што је реакција публике била јако, јако позитивна“, рекла је Ракочевић Павловић.

Разигране мале балерина на сцени Дома културе у Грачаници, Фото: В.Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Прва школа Балета, у некој од српских средина на Косову и Метохији после рата 1999. године, почела је са радом фебруара 2018. у оквиру Дома културе у Грачаници. Александар Илић, први солиста Балета Народног позоиршта и професор на Институту за уметничку игру у Београду отворио је шлолу речима да „нисмо ни свесни чињенице да чинимо велику ствар за игру и балет.“

Препуна сала одушевљених родитеља и рођака који су дошли да бодре мале балерине. Фото; В.Ћуп, ГрачаницаОнлајн

„Пројекат школе балета у Грачаници се наставља од јесени напреднијим начином рада са децом“ каже Снежана Петровић уредник музичког програма Дома културе у Грачаници.

„Мени су сузе потекле када сам их видела све заједно на сцени, то је доказ да смо урадили праву ствар и да само мало воље треба како бисмо из деце извукли оно најбоље што поседују. То је доказ да сав наш труд није буо узалудан, пресрећна сам и рекацијом публике и због деце и због школе“, рекла је Петровићева.

Лидија Ракочевић Павловић каже да је Видовдански концерт у Грачанци показао да може озбиљно и професионално да се ради. Она је додала како до успеха предстоји пуно рада и залагања, али да се нада да ће управо из Школе балета у Грачаници једног дана изаћи нека позната прима балерина.


„Терпсихора“ за Школу балета у Грачаници 

Удружење професионалних балетских играча, кореографа и балетских педагога Србије, на свечаности организованој поводом Светског дана игре, 29. априла, у Музеју Народног позориша у Београду, Дому културе у Грачаници доделило је специјалну награду и похвалу „Терпсихора“ за изузетан допринос у покретању Школе балета за основно образовање, смер класичан балет.


Школу балета у Грачаници финанскијски је подржало Министарство за културу и информисање Владе Републике Србије а покренуо Дом Културе у Грачаници.

Иван Миљковић