Управљачки тим за ЗСО: Правни оквир Приштинског унивезите са седиштем у КМ да остне непромењен

Управљачки тим за успостављање Заједнице српских општина састао се данас са деканима Приштинског универзитета са привременим седиштем у Косовској Митровици, а тема разговора биле су надлежности Заједнице у области високог образовања.

Чланови Управљачког тима истакли су да ће, у складу са предвиђеним надлежностима Заједнице дефинисаним у Првом бриселском споразуму, питање високог образовања имати једно од централних места у нацрту статута.

У Првом бриселком споразуму је, како је оцењено, уважен стратешки значај постојећег система образовања за економске перспективе као и заштиту идентитета српског народа на Косову и Метохији, што ће бити потврђено и нацртом статута Заједнице српских општина.

Декани су поручили на састанку да је важно да правни оквир у којем делује Приштински универзитет са привременим седиштем у Косовској Митровици остане непромењен, као и процедуре за акредитацију факултета.

Декани су истакли да је стратешки важно осигурати право да њихов универзитет, као и до сада, буде повезан са универзитетима ван територије будуће Заједнице.

Како би се осигурало стабилно функционисање високог школства надлежности Заједнице би, према њиховом мишљењу, требало да се протежу и на области као што је студентски стандард, израда програма, евалуација рада и стручно усавршавање наставног кадра.