Џавит Халити затражио од делегације НАТО-а пријем БСК у састав НАТО трупа и помоћ у добијању визне либерализацији за Косово

Чланови Председништва Скупштин Косово, на челу са потпредседником Скупштине, Џавитом Халитијем састали су се у Приштини са  делегацију Парламентарне скупштине НАТО-а. Политички догађаји на Косову, европске интеграције, либерализација визног режима и чланство  КСБ -а у НАТО-у, били су централне теме овог састанака, саоптила је инфо-служба Скуптшине Косова.

Захваливши се на заједничком састанку са вођама делегације НАТО-а, Халити је додао да је ово “посебан дан, не само за парламент, већ и за све косовске институције”.

Представнике Парламентарне скупштине НАТО-а потпредседник косовске скупштине је обавестио о последњим политичким догађајима на Косову, али и о реформама које су институције спровеле и предузеле на путу ка европским интеграцијама.

Халити је госте упознао и са тим,  колико су испуњени критеријуми за визну либерализацију, укључујући и то, колико су Безбедносне снаге Косова обучене и спремне за придруживање НАТО-у у њиховим мисијама“.

Потрепдседник косовског парламента је захтевао да делегација Парламентарне скупштине НАТО-а подржи Безбедносне снаге Косова (БСК), као део оружаних снага НАТО-а, али је такође и затражио подршку за либерализацију визног режима за Косово.

Паоло Али, председник Парламентарне скупштине НАТО-а, изјавио је да је нормализација односа са Србијом неопходан услов за чланство Косова у овој организацији. Он је такође најавио да су борба против корупције и владавине закона кључна за чланство Косова у ЕУ и НАТО.

„Нормализација односа са Србијом остаје најважнији услов за ове процесе. Исто, сузбијање корупције и владавине закона у основи су прави пут ка евроатлантским земљама. Борба против тероризма остаје изазов за све, тако да још увек има доста посла“,нагласио је Али.

Представник делегаицје НАТО-а је поновио да је западни Балкан важан регион за Европу, обећавајући да је интеграција загарантована, али под условом да свака држава испуњава своје обавезе.

„Пратимо напредак у региону, схватамо да грађани Косова желе да уђу у НАТО, наравно да је и даље треба пуно радити, али уверавам вас да је Косово на правом путу, испуњавању циљева да постану део НАТО-а „, рекао је Паоло Али, председник Парламентарне скупштине НАТО-а.

На крају састанка, Алли је нагласила: „Европа неће бити потпуна уколико у својој породици нема земље западног Балкана“, саопштава инфо-служба Скупштине Косова.

И.М.