Летња школа калиграфије, ћирилице, историје и музике у манастиру Светих Архангела код Призрена

Светоархангелска летња школа калиграфије, ћирилице, историје и музике која је окупила више десетина деце са Косова и Метохије и из централне Србије, почела је са радом у манастиру Светих Архангела код Призрена.

Другу годину заредом, у царском манастиру и  Душановом граду крај Бистрице, окупила су се деца из Ораховца, Велике Хоче, Грачанице, Штрпца, са Брезовице, из Врњачке Бање, Велике Плане и других крајева, различите доби и узраста. Сабирање је организовано у циљу зближавања деце, али и неговања традиционалних српских историјских и културних вредности.

Летња школа међу зидинама древног царског манастира, Фото: О. Радић

Са намером да постане традиционално окупљање, Летња Светоархангелска школа настала је као плод огромне жеље оца Михаила, игумана Манастира Светих Аргангела код Призрена, да се српчад са Косова и дијаспоре окупе, друже и кроз игру уче. Иза ове иницијативе стоји и огромно залагање Друштва пријатеља Манастира Свети Архангели из Младеновца, које преводи Бојан Бабић.

Часови шаха, Фото: О. Радић

„Окупљамо децу и наставнике, а циљ нам је да деца упознају своју националну историју, средњовековну српску културу, калиграфију, старе призренске и косовске песме. Имаћемо проширен програм у радионицама веронауке и књижевности, различите часове читања и обраде књижевнх текстова“, каже једна од организатора летње школе, Вера Стојишић Гашпаровски.

Ученици од другог разреда основне, па до виших разреда гимназије имаће прилику да поред предвиђених часова и активности учествују и на часовима шаха у циљу неговања спортског духа све своје слободно време користе за фудбал и остале игре.

Школа у част блаженопочившег Патријарха Павла

Вера Стојишић Гашпаровски, која је задужена за радионице калиграфије, каже да је Светоархангелска летња школа сама по себи, али и по начину рада специфилна и посебна, зато јер је посвећена блаженопочившем Патријарху српском господину Павлу.

„И Калиграфи ће исписивати његове мисли и поруке, а  сви посетиоци ће моћи да их виде и запамте.

После једне недеље рада са децом, у манастиру Светих Архангела биће постављена изложба дечијих радова коју ће посетиоци моћи да виде у наредних годину дана.

На једној од радионица летње Светоарханглелске школе, Фото: О. Радић
Благословен је онај ко са децом ради

Теолог из Новог Сада Миодраг Миша Близанац, чије богато музичко искуство потврђује то што  води хор „Исон“, кога чине деца са посебним потребама, као и и са хор просветних радника и теолога, у летњој школи поново је задужен за музичке радионице.

Миодраг не скрива задовољство што је поново у Архангелима, каже да ће му то бити императив да се више труди. Његов нови пројекат су кроз историју забрањене српске песме а он је управо за ово лето деци припремио прегршт таквих песама, како каже, за сваки дан по једну.

„Ако усадим бар једну песму од оних које сам спремио то ће бити једна духовно историјска поука или порука. То су песме које су нам преци оставили а ова деца треба да их наследе и преносе“, поносно истиче Близанац.

Фудбал се игра у паузама између радионица, Фото: О. Радић

Миодраг, за пријатеље Миша Близанац, каже да је за учеснике летње школе припремио различите игроказе, те да ће се кроз радионице деца подсетити на нашу и историју Архангела, Босне, Војводине и свега што обједињује српско постојање на овим просторима.

Каже да су сва српска деца и његова деца, те да су она суштина света.

„Свако ко ради са децом је благословен и то је највећа част коју не треба изиграти у деци. Треба сагоревати с њима, ослушкивати их, гледати их, давати им простора, давати им ширину и лепоту, треба се прилагођавати њима, јер уколико будемо погрешно радили, неке ствари можемо лако да им омрзнемо“, појаснио је Близанац.

Истичући да је школа ове године богата и с децом и с предавачима, Миодраг Миша Близанац је пожелео да их наредне буде бар дупло више.

„Вратимо се себи и Богу у нама. Сада када је најтеже бити Србин нека нам наше светиње и наше породице буду највећа вредност којима се треба вратити. То је суштина нашег постојања. Ми ћемо увек бити европски народ, ови који се доказују да су као европски, то нису Срби“, оценио је Миодраг Близанац и додао:

„Ми смо у Европи живели и кад нико од њих није живео, па према томе не треба доказивати и набрајати, треба живети свој живот поштено, јер је дошло врме да се окренемо себи и својој деци“, рекао је на крају теолог из Новог Сада Миодраг Близанац.

Са благословмо владике Теодосија и игумана Михаила, Светоархангелску школу организује Друштво пријатеља Манастира Свети Арехангели код Призрена, у сарадњи са Удружењем војвођанских учитеља и уз подршку Министарства културе Републике Србије,
Управе за дијаспору Републике Србије и Канцеларија за Косово и Метохију Републике Србије.

 

Иван Миљковић