Letnja škola kaligrafije, ćirilice, istorije i muzike u manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena

Svetoarhangelska letnja škola kaligrafije, ćirilice, istorije i muzike koja je okupila više desetina dece sa Kosova i Metohije i iz centralne Srbije, počela je sa radom u manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena.

Drugu godinu zaredom, u carskom manastiru i  Dušanovom gradu kraj Bistrice, okupila su se deca iz Orahovca, Velike Hoče, Gračanice, Štrpca, sa Brezovice, iz Vrnjačke Banje, Velike Plane i drugih krajeva, različite dobi i uzrasta. Sabiranje je organizovano u cilju zbližavanja dece, ali i negovanja tradicionalnih srpskih istorijskih i kulturnih vrednosti.

Letnja škola među zidinama drevnog carskog manastira, Foto: O. Radić

Sa namerom da postane tradicionalno okupljanje, Letnja Svetoarhangelska škola nastala je kao plod ogromne želje oca Mihaila, igumana Manastira Svetih Argangela kod Prizrena, da se srpčad sa Kosova i dijaspore okupe, druže i kroz igru uče. Iza ove inicijative stoji i ogromno zalaganje Društva prijatelja Manastira Sveti Arhangeli iz Mladenovca, koje prevodi Bojan Babić.

Časovi šaha, Foto: O. Radić

„Okupljamo decu i nastavnike, a cilj nam je da deca upoznaju svoju nacionalnu istoriju, srednjovekovnu srpsku kulturu, kaligrafiju, stare prizrenske i kosovske pesme. Imaćemo proširen program u radionicama veronauke i književnosti, različite časove čitanja i obrade književnh tekstova“, kaže jedna od organizatora letnje škole, Vera Stojišić Gašparovski.

Učenici od drugog razreda osnovne, pa do viših razreda gimnazije imaće priliku da pored predviđenih časova i aktivnosti učestvuju i na časovima šaha u cilju negovanja sportskog duha sve svoje slobodno vreme koriste za fudbal i ostale igre.

Škola u čast blaženopočivšeg Patrijarha Pavla

Vera Stojišić Gašparovski, koja je zadužena za radionice kaligrafije, kaže da je Svetoarhangelska letnja škola sama po sebi, ali i po načinu rada specifilna i posebna, zato jer je posvećena blaženopočivšem Patrijarhu srpskom gospodinu Pavlu.

„I Kaligrafi će ispisivati njegove misli i poruke, a  svi posetioci će moći da ih vide i zapamte.

Posle jedne nedelje rada sa decom, u manastiru Svetih Arhangela biće postavljena izložba dečijih radova koju će posetioci moći da vide u narednih godinu dana.

Na jednoj od radionica letnje Svetoarhanglelske škole, Foto: O. Radić
Blagosloven je onaj ko sa decom radi

Teolog iz Novog Sada Miodrag Miša Blizanac, čije bogato muzičko iskustvo potvrđuje to što  vodi hor „Ison“, koga čine deca sa posebnim potrebama, kao i i sa hor prosvetnih radnika i teologa, u letnjoj školi ponovo je zadužen za muzičke radionice.

Miodrag ne skriva zadovoljstvo što je ponovo u Arhangelima, kaže da će mu to biti imperativ da se više trudi. Njegov novi projekat su kroz istoriju zabranjene srpske pesme a on je upravo za ovo leto deci pripremio pregršt takvih pesama, kako kaže, za svaki dan po jednu.

„Ako usadim bar jednu pesmu od onih koje sam spremio to će biti jedna duhovno istorijska pouka ili poruka. To su pesme koje su nam preci ostavili a ova deca treba da ih naslede i prenose“, ponosno ističe Blizanac.

Fudbal se igra u pauzama između radionica, Foto: O. Radić

Miodrag, za prijatelje Miša Blizanac, kaže da je za učesnike letnje škole pripremio različite igrokaze, te da će se kroz radionice deca podsetiti na našu i istoriju Arhangela, Bosne, Vojvodine i svega što objedinjuje srpsko postojanje na ovim prostorima.

Kaže da su sva srpska deca i njegova deca, te da su ona suština sveta.

„Svako ko radi sa decom je blagosloven i to je najveća čast koju ne treba izigrati u deci. Treba sagorevati s njima, osluškivati ih, gledati ih, davati im prostora, davati im širinu i lepotu, treba se prilagođavati njima, jer ukoliko budemo pogrešno radili, neke stvari možemo lako da im omrznemo“, pojasnio je Blizanac.

Ističući da je škola ove godine bogata i s decom i s predavačima, Miodrag Miša Blizanac je poželeo da ih naredne bude bar duplo više.

„Vratimo se sebi i Bogu u nama. Sada kada je najteže biti Srbin neka nam naše svetinje i naše porodice budu najveća vrednost kojima se treba vratiti. To je suština našeg postojanja. Mi ćemo uvek biti evropski narod, ovi koji se dokazuju da su kao evropski, to nisu Srbi“, ocenio je Miodrag Blizanac i dodao:

„Mi smo u Evropi živeli i kad niko od njih nije živeo, pa prema tome ne treba dokazivati i nabrajati, treba živeti svoj život pošteno, jer je došlo vrme da se okrenemo sebi i svojoj deci“, rekao je na kraju teolog iz Novog Sada Miodrag Blizanac.

Sa blagoslovmo vladike Teodosija i igumana Mihaila, Svetoarhangelsku školu organizuje Društvo prijatelja Manastira Sveti Arehangeli kod Prizrena, u saradnji sa Udruženjem vojvođanskih učitelja i uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije,
Uprave za dijasporu Republike Srbije i Kancelarija za Kosovo i Metohiju Republike Srbije.

 

Ivan Miljković