Đurić: Poslednji napad u Prilužju, još jedna potvrda neuspeha međunarodne zajednice

Posle nedavnog ranjavanja Aleksandra Jeftića u Suvom Dolu i jutrošnjeg ranjavanja srpskog mladića u Prilužju sasvim je jasno da je u toku organizovana kampanja nasilja nad Srbima, i da je neophodno preduzeti najodlučnije mere kako bi se sprečilo da ekstremisti ugroze godinama građen mir na Kosovu i Metohiji, izjavio je direktro Kancelarije za KiM Marko Đurić.

 Đurić je osudio napad a od nadležnih organa i međunarodne zajednice zahteva da se u najhitnijem roku pronađu počinioce i spreče dalju eskalaciju nasilja nad Srbima na Kosovu i Metohiji.

„Privremene institucije samouprave u Prištini moraju da se, ukoliko ne žele nekontrolisanu eskalaciju nasilja na Kosovu i Metohiji, jasno ograde od brutalnih i podmuklih etnički motivisanih napada na Srbe i da angažuju sve kapacitete kako bi zločinci bili privedeni pravdi“, naglasio je Đurić.

Ulica u Prilužju, Foto: Ćup, GračanicaOnlajn

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohije ocenjuje da je „očigledno da protivnici mira i suživota na Kosovu i Metohiji na ovaj način nastoje da potkopaju nastojanja da se problemi na terenu rešavaju mirnim sredstvima i dijalogom i da kod Srba u pokrajini izazovu strah i nemir“.

„Jutrošnji napad je još jedna potvrda neuspeha dela međunarodne zajednice da gotovo dve decenije od završetka ratnih sukoba na Kosovu i Metohiji uspostavi vladavinu zakona i uslove za siguran i dostojanstven život srpskog naroda“, zaključio je Đurić.