Наставак жетве у Грачаничком атару, жетоце обишао Срђан Поповић

Настављена је жетва хлебног жита у атару општине Грачаница, после краћег прекида због кише која је претходиних неколио дана падала. Председник општине Грачаница Срђан Поповић обишао је жетеоце и увери се у квалитет радова и овогодишњи принос.

Поповић је обишао радове у атару села Сушице и том приликом са пољопривредницима разговарао и о проблемима са којима се сусрећу током жетве.

„Пољопривреда је једна од основних грана развоја наше општине и зато смо у сталној комуникацији са надлежним министарством, како би стање поправили. Један од начина су субвенције и ове године успели смо да региструјемо највећи број пољопривредника, и оне који до сада нису конкурисали, тако да верујемо да ће износ који се додељује по хектару колико толико унапредити њихов рад“, рекао је Поповић.

Поповић, обилази жетеоце у пољу, Фото: Општина Грачаница

Према његовим речима, пољопривредницима ће помоћи и Земљорадничка задруга у Доњој Гуштерици која ће ускоро у потпуности бити у функцији.

Као и ранијих година пољопривредници су незадовољни откупном ценом пшенице, па је углавном предају на чување у силосе.

„Тренутна откупна цена је 16 центи, не исплати се, али морамо да радимо. Министарство за пољопривреду треба више да уради и да подстицајним мерама помогне пољопривреднике“, каже Ратко Митић из Сушице.

Пољопривредници истичу да ове године велики проблем представља и нижи принос жита због обилиних киша у протеклом периоду.

(инфо-служба општине Грачаница)