Nastavak žetve u Gračaničkom ataru, žetoce obišao Srđan Popović

Nastavljena je žetva hlebnog žita u ataru opštine Gračanica, posle kraćeg prekida zbog kiše koja je prethodinih nekolio dana padala. Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović obišao je žeteoce i uveri se u kvalitet radova i ovogodišnji prinos.

Popović je obišao radove u ataru sela Sušice i tom prilikom sa poljoprivrednicima razgovarao i o problemima sa kojima se susreću tokom žetve.

„Poljoprivreda je jedna od osnovnih grana razvoja naše opštine i zato smo u stalnoj komunikaciji sa nadležnim ministarstvom, kako bi stanje popravili. Jedan od načina su subvencije i ove godine uspeli smo da registrujemo najveći broj poljoprivrednika, i one koji do sada nisu konkurisali, tako da verujemo da će iznos koji se dodeljuje po hektaru koliko toliko unaprediti njihov rad“, rekao je Popović.

Popović, obilazi žeteoce u polju, Foto: Opština Gračanica

Prema njegovim rečima, poljoprivrednicima će pomoći i Zemljoradnička zadruga u Donjoj Gušterici koja će uskoro u potpunosti biti u funkciji.

Kao i ranijih godina poljoprivrednici su nezadovoljni otkupnom cenom pšenice, pa je uglavnom predaju na čuvanje u silose.

„Trenutna otkupna cena je 16 centi, ne isplati se, ali moramo da radimo. Ministarstvo za poljoprivredu treba više da uradi i da podsticajnim merama pomogne poljoprivrednike“, kaže Ratko Mitić iz Sušice.

Poljoprivrednici ističu da ove godine veliki problem predstavlja i niži prinos žita zbog obilinih kiša u proteklom periodu.

(info-služba opštine Gračanica)