Свети Врачи Козма и Дамјан, манастирска слава у Зочишту

Српска православна црква и верници данас славе Козму и Дамјана који су у народу познатији као Свети Врачи бесребреници. Двојица светаца су читав живот посветила лечењу болесних, без икакве новчане надокнаде, због чега се и називају бесребреницима.  Свети Козма и Дамјан сматрају се и славе као заштитници лекарске професије.

Свети Врачи Козма и Дамјан су слава истоименог манастира у селу Зочиште недалеко од Ораховца.  Велики број Срба са читавог Косова и Метохије, али и из уже Србије, окупља се на овај дан у обновљеној цркви, у којој се чува најстарија икона двојице светитеља и део њихових моштију.

Од раних јутарњих сати црквену порту у Зочишту су испунили верници који су са свих страна дошли како би присуствовали Светој архијерејској литургији, коју уз саслужење свештенства и монаштва, служи владика рашко-призренски Теодосије. Биће пререзан и славски колач који данас приноси породица Маниташевић из Грачанице.

Фото В. Ћуп; ГрачаницаОнлајн: Манастир Светих врача Козме и Дамјана, Зочиште

„Црква у Зочишту је наш симбол страдања али и симбол Васкрсења“, кажу Срби из Велике Хоче и Ораховца док с поносом говоре о овој светињи, не пропуштајући да кажу да су ту, крај иконе Светих бесребреника уз молитву, лек пронашли многи, чак и они који нису хришћанске и православне вероисповести.

Сршена црква у Зочишту, Фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Манастир Светих Врача у Зочишту је  симбол страдања.  У септембру 1999. године, када је у присуству међународне заједнице, владао отворени лов на Србе на Косову и Метохији, припадници ОВК су манастир минирали и црква је срушена до темеља, а црквено звоно из 1915. године, бачено је у бунар испред цркве који је потом затрпан.

Манастир Зочиште, црквено звоно је извађено из бинара и служи као подсетик на бестијални чин рушитеља, Фото: ГрачаницаОнлајн

Пре минирања цркве монаси су мошти светитеља изнели из Цркве покренувши се са преосталим Србима из овог месту у збег. Године 2004.  повратком монаштва, почела је обнова манастира и његово Васкрсење. Нова црква је сазидана од истог камена, по узору на стару.

Тачна година изгрдње манастира Светих Врача у селу Зочиште је непозната, извори говоре да је старији од Високих Дечана. Црква је саграђена на темељима старије визнатијске цркве у време Немањића, а ктитор светиње је и данас непознат.

И.Миљковић.