Vladika Teodosije: Ne budimo kao Juda koji je prodao Hrista, ne prodajmo očevinu!

Владика Теодосије у Зочишту

„Ova zemlja je zalivena krvlju mnogih naših prethodnika, teško je danas odrediti cenu i prodati je. Nemojte da budemo kao nekada Juda koji je uzeo 30 srebrenika za krv Hristovu, nemojte očevinu svoju otuđivati. Sačekajte, strpite se malo, biće boljih vremena i boljih ljudi, a ova zemlja nama pripada i nju treba da sačuvamo do sudnjega dana“, rekao je danas vladika raško-prizrenski Teodosije, besedeći povodom hramovne slave manastira Svetih Kozme i Damjana u Zočištu kraj Orahovca.

Blizu hiljadu vernika, doputovalo je danas autobusima i automobilima sa svih strana Kosova i Metohije, ali i iz uže Srbije, kako bi prisustvovali Svetoj arihijerejskoj liturgiji, koju je uz sasluženje sveštenstva i monaštva služio episkop raško – prizrenski Teodosije, u Zočištu kraj Orahovca. U crkvi koja je 1999. godine do temelja srušena, a kasnije ponovo obnovljena, vernici su se okupili kako bi se kraj moštiju Svetih Vrača besrebrenika pomolili  za svoje i zdravlje svojih bližnjih.

Zočište, narod u miru čeka da uđe u svetinju, Foto; Slaviša Grković Žungul, GračanicaOnlajn

U besedi posle svete litugrije vladika Teodosije je uputio apel Srbima sa Kosova i Metohije da ne napuštaju i prodaju svoja ognjišta.

„ Da li smemo da ostavimo braćo i sestre naše sveto Kosovo, ovu svetu zemlju, kad svetitelji ne žele da odu sa ovoga mesta. Pitajte Svetog kralja Stefana Dečanskog da li je ikad napustio svoj Hram podignut u slavu Hrista Svedržitelja Raspetog i Vaskrslog“, rekao je vladika i dodao:

„Prošli su mnogi ratovi i vreme ropstva i Sveti kralj je ostao u Hramu manastira Dečani i sada je vladar sa još većom silom, pred prestolom Gospoda našeg i štiti svetinju i nas i sve one koji veruju u Gospoda i njega. Evo i Sveti Kozma i Damjan vratili su se u svoj dom i ne žele da odu iz njega. I kao što su oni verni svetinjama i i svom Kosovu i Meothiji moramo i mi biti verni njima, ne ostavljati svetitenje svoje, kao što i Apostol i Jevanđelist Jovan, žene mirnonosnice i Majka Božja nisu ostavili raspetog Hrista na krstu“, nagalsio je Teodosije u besedi.

Vladika Teodosije besedi pred brojnim narodom. Foto: Slaviša Grković Žungul, GračanicaOnlajn

Opominjuću maloverne koji od Kosova okreću glavu i odlaze, Vladika je rekao da  pogledaju na crkvu Devičku i Svete Arhangele, koji su pored manastira Svetih Vrača u Zočičtu, iz pepela podignute.

„Oni koji su  bezbožni oni nam ruše hramove, oni koji su maloverni i nemaju dovoljno vere, oni prodaju svoju očevinu i svoje domove. Odlaze,kao na sigurno, a ne znaju da su sigurniji ovde nego tamo gde su otišli!“

Prepuna porta manastira Svetih Vrača. Foto: Slaviša Grković Žungul, GračanicaOnlajn
Vladika Teodosije: Ne otuđujte očevinu 

Podsetivši da je za svetu kosovskometohijsku zemlju mnogo krvi proliveno, vladika se obratio onima koji zemlju i ognjišta svoja prodaju:

„Ova zemlja je zalivena krvlju mnogih naših prethodnika da je teško danas odrediti cenu i prodati tu zemlju. Nemojte da budemo kao nekada Juda koji je uzeo 30 srebrenika za krv Hristovu, nemojte očevinu svoju otuđivati, sačekajte, strpite se malo, biće boljih vremena i boljih ljudi, a ova zemlja nama pripada i nju treba da sačuvamo do sudnjega dana“, naglasio je vladika Teodosije, a potom i upozorio:

„Ako mi ostavimo ove svetinje i nas će Gospod ostaviti. Pogledajte kako su prošli mnogi koji nisu ni imali veliku potrebu da prodaju svoju zemlju, ali su se polakomili za veliki novac. A od tog novca, koje dobro su videli?. Kad se jednom pogreši teško se ispravlja, ova svetinja nas opominje da budemo i mi opredeljeni na zavet Svetoga kneza Lazara, da ne mislimo na prolazno zemaljsko, nego na ono što dolazi i što je Gospod obećao. Onima koji nose krst svoj i koji pretrpe do kraja i oni koji mu ostanu verni do kraja njima će dati venac života“, istakao je vladika raško prizrenski.

Vladika Teodosije je dodao da se danas retko gde može videti da se narod u ovolikom broju, pritom ne misleći ni na kakve okolnosti, niti pretnje, može videti na jednom mestu. „To je zato“, naglasio je vladika, “ jer ne haju za pretnje, jer znaju da dolaze svojim svetiteljima, koji su najbiliži nama i sa nama kada stradamo i kada smo u opasnosti“.

Teroristi su crkvu 1999. minirali i srušili do temelja

Iako  je crkva u Zočištu srušena do temelja Sveti Kozma i Damjan nikada nisu odlazili iz Zočišta, naglasio je Vladika Teodosije.

Zočište, staro zvono koje su rušitlji crkve bacili u bunar i zatrpali ga. Foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

Godine 2004. monaštvo se polako vraća i obnavlja. Obnavlja se i minirana crkva, od istog kamena, identična sa onom srušenom. Obnavljaju se spaljeni konaci i zvonik. U periodu obnove mošti Svetitelja Besrebrenika su na kratko bile izmeštene u Sopoćanima.

Danas su ponovo u svom domu, dok reka ljudi u mimohodu ulazi u prostorno mali, ali duhovno veliki Hram i poklanja se moštima Svetih lekara koji su od Boga dobili dar da bolesne i gubave isceljuju i leče, bez ikakve nadokande.

Vernici se poklanjaju moštima Svetih besrebrenika, Foto: O. Radić, GračanicaOnlajn

Vladika Teodosije se takođe zahvalio svima koji su učestvovali u obnovi ovog, ali i ostalih porušenih Hramova na Kosovu i Metohiji, najpre Vladi Republike Srbije i Kancelariji za Kosovo i Metohiju, a potom i predstavnicima međunarodnih snaga KFOR-a.

„Pomogli su nam tada mnogi Božji ljudi, prijatelji, samarjani, oni koji nisu naše vere i naše krvi, ali su previli rane ove crkve i ovog manastira i iscelili ga ranjenog i bolesnog. Jedan od njih tada, budući general vojske KFOR-a, Italijan Enriko Danilo, koji je nedavno primio i orden „Svetog Save“ za plemenito delo i za ono kako je postupio i kao vojnik i kao čovek. Nisu svi bili takvi, ali bilo je mnogo njih koji su znali da ovde pravaoslavna crkva hrišćanska strada pred njihovim očima,  štitili su ono što se dalo zaštititi od naših manastira i pomgli su da se obnove. Mi im to ne zaboravljamo i neće im ni Gospod zaboravti to na dan suda“, naglasio je vladika Teodosije.

Takođe je istakao zahvalnost nemačkom pukovniku, Vileru, koji je kasnije bio i komandant snaga KFOR-a, i koji se lično zauzeo da ponovo međunarodne vojne snage zaštite manastir Zočište, iako u ruševinama, te da na istom mestu otpočne njegova obnova.

„Ova sveta obitelj je obnovljena i duhovno i fiziči.  Ponovo je ovde bratstvo sa igumanom Stefanom. Ponovo se ovde služi i prinosi molitva Bogu i Svetim Vračima, a i mošti su ponovo ovde u ovom svetom Hramu i nikada svetija i nikada lepša ova sveta obitelj i crkva nisu bili, nego posle stradanja i posle vasrksenja“,  naveo je vladika.

Selo Zočište su danas obišli raseljeni Srbi. Foto: GračanicaOnlajn

Zočište su danas obišli i prognani Srbi iz ovog mesta nadomak Orahovca. Njih tridesetak obišlo je svoja napuštena imanja a čitav događaj se odigrao bez ijednog incidenta.

Ivan Miljković