Владика Теодосије: Не будимо као Јуда који је продао Христа, не продајмо очевину!

„Ова земља је заливена крвљу многих наших претходника, тешко је данас одредити цену и продати је. Немојте да будемо као некада Јуда који је узео 30 сребреника за крв Христову, немојте очевину своју отуђивати. Сачекајте, стрпите се мало, биће бољих времена и бољих људи, а ова земља нама припада и њу треба да сачувамо до судњега дана“, рекао је данас владика рашко-призренски Теодосије, беседећи поводом храмовне славе манастира Светих Козме и Дамјана у Зочишту крај Ораховца.

Близу хиљаду верника, допутовало је данас аутобусима и аутомобилима са свих страна Косова и Метохије, али и из уже Србије, како би присуствовали Светој арихијерејској литургији, коју је уз саслужење свештенства и монаштва служио епископ рашко – призренски Теодосије, у Зочишту крај Ораховца. У цркви која је 1999. године до темеља срушена, а касније поново обновљена, верници су се окупили како би се крај моштију Светих Врача бесребреника помолили  за своје и здравље својих ближњих.

Зочиште, народ у миру чека да уђе у светињу, Фото; Славиша Грковић Жунгул, ГрачаницаОнлајн

У беседи после свете литугрије владика Теодосије је упутио апел Србима са Косова и Метохије да не напуштају и продају своја огњишта.

„ Да ли смемо да оставимо браћо и сестре наше свето Косово, ову свету земљу, кад светитељи не желе да оду са овога места. Питајте Светог краља Стефана Дечанског да ли је икад напустио свој Храм подигнут у славу Христа Сведржитеља Распетог и Васкрслог“, рекао је владика и додао:

„Прошли су многи ратови и време ропства и Свети краљ је остао у Храму манастира Дечани и сада је владар са још већом силом, пред престолом Господа нашег и штити светињу и нас и све оне који верују у Господа и њега. Ево и Свети Козма и Дамјан вратили су се у свој дом и не желе да оду из њега. И као што су они верни светињама и и свом Косову и Меотхији морамо и ми бити верни њима, не остављати светитење своје, као што и Апостол и Јеванђелист Јован, жене мирноноснице и Мајка Божја нису оставили распетог Христа на крсту“, нагалсио је Теодосије у беседи.

Владика Теодосије беседи пред бројним народом. Фото: Славиша Грковић Жунгул, ГрачаницаОнлајн

Опомињућу маловерне који од Косова окрећу главу и одлазе, Владика је рекао да  погледају на цркву Девичку и Свете Архангеле, који су поред манастира Светих Врача у Зочичту, из пепела подигнуте.

„Они који су  безбожни они нам руше храмове, они који су маловерни и немају довољно вере, они продају своју очевину и своје домове. Одлазе,као на сигурно, а не знају да су сигурнији овде него тамо где су отишли!“

Препуна порта манастира Светих Врача. Фото: Славиша Грковић Жунгул, ГрачаницаОнлајн
Владика Теодосије: Не отуђујте очевину 

Подсетивши да је за свету косовскометохијску земљу много крви проливено, владика се обратио онима који земљу и огњишта своја продају:

„Ова земља је заливена крвљу многих наших претходника да је тешко данас одредити цену и продати ту земљу. Немојте да будемо као некада Јуда који је узео 30 сребреника за крв Христову, немојте очевину своју отуђивати, сачекајте, стрпите се мало, биће бољих времена и бољих људи, а ова земља нама припада и њу треба да сачувамо до судњега дана“, нагласио је владика Теодосије, а потом и упозорио:

„Ако ми оставимо ове светиње и нас ће Господ оставити. Погледајте како су прошли многи који нису ни имали велику потребу да продају своју земљу, али су се полакомили за велики новац. А од тог новца, које добро су видели?. Кад се једном погреши тешко се исправља, ова светиња нас опомиње да будемо и ми опредељени на завет Светога кнеза Лазара, да не мислимо на пролазно земаљско, него на оно што долази и што је Господ обећао. Онима који носе крст свој и који претрпе до краја и они који му остану верни до краја њима ће дати венац живота“, истакао је владика рашко призренски.

Владика Теодосије је додао да се данас ретко где може видети да се народ у оволиком броју, притом не мислећи ни на какве околности, нити претње, може видети на једном месту. „То је зато“, нагласио је владика, “ јер не хају за претње, јер знају да долазе својим светитељима, који су најбилижи нама и са нама када страдамо и када смо у опасности“.

Терористи су цркву 1999. минирали и срушили до темеља

Иако  је црква у Зочишту срушена до темеља Свети Козма и Дамјан никада нису одлазили из Зочишта, нагласио је Владика Теодосије.

Зочиште, старо звоно које су рушитљи цркве бацили у бунар и затрпали га. Фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Године 2004. монаштво се полако враћа и обнавља. Обнавља се и минирана црква, од истог камена, идентична са оном срушеном. Обнављају се спаљени конаци и звоник. У периоду обнoве мошти Светитеља Бесребреника су на кратко биле измештене у Сопоћанима.

Данас су поново у свом дому, док река људи у мимоходу улази у просторно мали, али духовно велики Храм и поклања се моштима Светих лекара који су од Бога добили дар да болесне и губаве исцељују и лече, без икакве надоканде.

Верници се поклањају моштима Светих бесребреника, Фото: О. Радић, ГрачаницаОнлајн

Владика Теодосије се такође захвалио свима који су учествовали у обнови овог, али и осталих порушених Храмова на Косову и Метохији, најпре Влади Републике Србије и Канцеларији за Косово и Метохију, а потом и представницима међународних снага КФОР-а.

„Помогли су нам тада многи Божји људи, пријатељи, самарјани, они који нису наше вере и наше крви, али су превили ране ове цркве и овог манастира и исцелили га рањеног и болесног. Један од њих тада, будући генерал војске КФОР-а, Италијан Енрико Данило, који је недавно примио и орден „Светог Саве“ за племенито дело и за оно како је поступио и као војник и као човек. Нису сви били такви, али било је много њих који су знали да овде праваославна црква хришћанска страда пред њиховим очима,  штитили су оно што се дало заштитити од наших манастира и помгли су да се обнове. Ми им то не заборављамо и неће им ни Господ заборавти то на дан суда“, нагласио је владика Теодосије.

Такође је истакао захвалност немачком пуковнику, Вилеру, који је касније био и командант снага КФОР-а, и који се лично заузео да поново међународне војне снаге заштите манастир Зочиште, иако у рушевинама, те да на истом месту отпочне његова обнова.

„Ова света обитељ је обновљена и духовно и физичи.  Поново је овде братство са игуманом Стефаном. Поново се овде служи и приноси молитва Богу и Светим Врачима, а и мошти су поново овде у овом светом Храму и никада светија и никада лепша ова света обитељ и црква нису били, него после страдања и после васрксења“,  навео је владика.

Село Зочиште су данас обишли расељени Срби. Фото: ГрачаницаОнлајн

Зочиште су данас обишли и прогнани Срби из овог места надомак Ораховца. Њих тридесетак обишло је своја напуштена имања а читав догађај се одиграо без иједног инцидента.

Иван Миљковић