Општина Грачаница транспарентна, директори иза закључаних врата

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Општина Грачаница

Транспаретност општине не представљају само састанци градоначелника и директора општинских одељења са грађанима, као ни свакодневна саопштења која се шаљу из Општинске информтивне службе, мисле грађани и представници цивилног сектора у Општини Грачаница. Транспарентност подразумева, према оцени грађана, честе сусрете Локалних савета са руководством општине, поштовање њихових предлога за капитална, инфраструктурна и остала улагања, строго поштовање закона и општинских правилника при додели субвенција, станова и грађевинског материјала, забрану коришћења службених аутомобила у приватне сврхе и запошљавање на основу стручности, а не партијске припадности.

Заменик градоначелника Општине Грачаница Саша Данић каже да се од доласка нове општинске власти води рачуна да се све што подразумева транспарентност и испоштује, да су резултати већ видљиви и да ће се грађани уверити да ће се предизборна обећања и жеље већине грађана испоштовати. Данић такође тврди да се максимално штеде средства пореских обвезника.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Саша Данић, заменик градоначелника Општине Грачаница

После четири општине у Косовском Поморављу, у којима смо о томе колико је транспарентна њихова локална самоуправа разговарали са грађанима, у Општини Грачаница је било заиста тешко пронаћи саговорнике. Људи су већином одмахивали руком, не желећи да дају било какав коментар на ову тему. Мишљења оних са које смо некако приволели да разговарају са нама, подељена су. Док је за једне општина са новим градоначелником Срђаном Поповићем и његовим тимом, далеко најбоља до сада, потпуно транспарентна, а општински службеници и изабрани представници раде по закону и локалним правилницима, други сматрају да права у Грачаници и околним местима, имају само партијски другови и рођаци оних који су на власти.

„Нови градоначелник чини све како би већина грађана била задовољна, помаже свима максимално. Гради се у свим селима све што је потребно, документација се добија без проблема и чекања, ништа није скривено, свака одлука је јавна и по закону“, каже педесетогодишњи мештанин Чаглавице.

Са друге стране, двадесетједногодишња студенткиња из Грачанице сматра да свака власт брине само о својим рођацима и пријатељима:

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Грачаница

„После чекања од скоро два месеца, примио ме је градоначелник. Углавном ми је причао да му треба времена да исправи грешке својих претходника. Иначе, моја породица је конкурисала за стан, испуњавамо све услове, социјални смо случајеви, али не можемо да остваримо своје право јер је свака власт до сада збрињавала само партијски подобне људе или своје рођаке и пријатеље. Како је транспарентан рад општинских чиновника, ако на нашу жалбу нико никада није одговорио?!“

Што се тиче транспарентности, грађани углавном знају да имају право да присуствују седницама Скупштине општине, али сматрају да од тога нема неке користи. За увид у јавна документа, доношење аката и одлука, већина наших саговорника је незаинтересована.

Представници цивилног сектора у Општини Грачаница кажу да је сарадња општинских структура власти и невладиних организација углавном добра, али да није довољна. По њиховом мишљењу, цивилни сектор није довољно активан и не испуњава своју мисију, односно, да буде партнер општини у обезбеђивању бољих услова живота за своје грађане, док је највећи проблем незаинтересованост мештана да својим грађанским активизмом и предлозима покушају да доведу до позитивних промена.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Зоран Станковић

„Менталитет наших грађана је такав да не желе да реагују на неправилности у раду општинских, али и централних власти, да износе јавно оно што им се не свиђа, као и своје сугестије. У нама је та нека трпељивост и увек ћутимо, а то очекујемо и од других. И ми на нашем медију често позивамо грађане да се укључе у програм, односно у поједине емисије и да кажу своја мишљења о одређеној теми, али они то углавном не желе. Што се саме општине тиче, рекао бих да је сада за нијансу њен рад транспарентнији него за време претходног градоначелника. Сада чешће успевамо да добијемо одређене одговоре на наша питања, са тим што су неки директори општинских скужби отворенији да јавно говоре о свом раду, а неки не“, каже новинар Зоран Станковић, наглашавајући да су, нажалост, сами грађани себи поставили „црвену линију“, коју не желе да прелазе.

По речима Небојше Перића, директора Социјалног предузећа, општинска администрација је обавезна да буде транспарентна, у складу са законским процедурама и регулативама.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Небојше Перића, директора Социјалног предузећа

„Општина ће бити онолико транспарентна колико грађани, цивилно друштво и невладине организације и компаније то од ње захтевају. Законске процедуре прописују које су обавезе општинских службеника и изабраних представника. Да ли они то испуњавају или не, на нама је као појединцима или представницима организација да проценимо. Уколико сматрамо да не испуњавају, требало би да покренемо поступак и затражимо одређене информације које су важне за појединце, организације или читаву заједницу“, каже Перић, наглашавајући да општинска администрација даје информације које је и обавезна да даје, а више информација морају да захтевају појединци или представници цивилног сектора.

Званични сајт Општине Грачаница није стално функционалан због, како кажу у овој локалној самоуправи, неефикасности централне службе у Приштини која одржава сајтове свих општина на Косову. Због тога је покренут нови сајт, на коме се свакодневно објављују информације о активностима градоначелника, директора општинских оделења и инспекције. На веб страници се могу наћи конкурси, записници са седница СО, план јавних набавки, информације о буџету и поједине одлуке. Преко сајта се могу постављати и питања директорима општинских одељења. Нема ревизорских извештаја, као ни одлука о јавним набавкама.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Грачаница

Заменик градоначелника Општине Грачаница Саша Данић каже да је сада, Општина Грачаница прави сервис својих грађана.

„Као одговоран човек, председник Срђан Поповић је одмах по ступању на дужност имао више састанака са Локалним саветима, на којима је у сваком селу могао да чује проблеме и предлоге за њихово решавање. Све предлоге, за које је било средстава, општина је усвојила и на њиховој реализацији се ради. Једном недељно председник прима грађане, а организују се и јавне дебате у свим селима наше општине. Лоцирани су проблеми и сада заједнички покушавамо да дођемо до решења. Све наше активности се објављују на сајту и огласној табли. Средства се троше домаћински, нема злоупотребе и мислим да ће се грађани ускоро и сами уверити у то“, каже Саша Данић.

Зграда општинске администрације у Грачаници је преуређена и разликује се од осталих у општинама са српском већином. На самом улазу су шалтери за рад са странкама, док се до директора општинских одељења, сале СО, саветника, правне службе, инспекције, градоначелника и његовог заменика, мало теже долази. Преградним зидом и вратима која се отварају помоћу картице са шифром, руководиоци су одвојени од шалтерске сале, што на први поглед личи и на одвојеност од грађана. Међутим, заменик градоначелника каже да у општинској згради нема довољно простора, да је много запослених, да дневно општинском зградом циркулише много људи и да је преградни зид најбоље решење.

„Због бољег и ефикаснијег рада, уведен је нови систем шалтера. Тако смањујемо гужве и непотребна задржавања, а ускоро ћемо изместити катастарску службу и инспекцију у другу зграду. То радимо да бисмо били ефикаснији и како бисмо избегли гужву у самој згради“, објашњава постојање преградног зида Саша Данић.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Дебата, транспарентност Општине Грачаница

О транспарентности смо желели да разговарамо и са директором општинске администрације у Грачаници, Милошем Димитријевићем. Прошли смо први шалтер општинског обезбеђења, али нас је испред преградног зида дочекао други службеник обезбеђења, коме смо морали да кажемо и шта желимо да питамо директора. Отишао је унутра, а убрзо се вратио са информацијом да директор има састанак и да не може да нас прими. Покушали смо још два пута да дођемо до директора Димитријевића, али је оба пута био заузет. Службеник обезбеђења нам је рекао да унутрашњост општине не можемо да снимамо без директоровог одобрења.

Другу прилику да разговара о транспарентности са директором администрације у Општини Грачаница, оставићемо за друге медије. За нас је зид био „непробојан“.


Подсећамо, Општина Грачаница је формирана 2009. године на основу плана Мартија Ахтисарија и обухвата 19 села. По званичној општинској статистици, у општини се око 2.500 лица воде као незапослени. Осим малих, углавном услужних фирми, на територији општине нема ниједног производног погона.

На прошлим парламентарним косовским изборима, на власт је дошао четврти по реду градоначелник, Срђан Поповић, члан Српске листе, некада посланик у Скупштини Косова и директор Канцеларије за питања заједница при кабинету председника Косова. Срђан Поповић, који се на челу Општине Грачаница налази шест месеци, до сада је у свом кабинету примио 600 грађана. Како нам је у ранијем интервју реко сам Поповић, решено је око 15% проблема које су грађани износили.


Заменик градоначелника Општине Грачаница, Саша Данић, задовољан је сарадњом са цивилним сектором, али не и активношћу грађана.

„Не видимо одговарајућу активност самих грађана да се укључе у рад локалне самоуправе, не само кроз информисаност, већ и кроз одлучивње о буџету и капиталним инвестицијама, али наша је обавеза да анимирамо грађане да се укључе у рад и доношење одлука општинске аднминистрације“, закључује заменик градоначелника Општине Грачаница.

Рад Информативне службе Општине Грачаница је за похвалу. Свакодневно шаље по неколико саопштења медијима о свим активностима, одлукама, седницама СО и скупштинских одбора. Међутим, сматрају представници медија, то некада није довољно. Ради бољег и професионалног информисања, потребно је позивати новинаре на све догађаје, како би имали прилику да постављају питања, истражују и креирају сопствене вести.


Округли сто о транспарентности општина са српском већином, у Грачаници је организовала НВО „Комуникација за развој друштва ЦСД“, у оквиру пројекта „Одговорно друштво, транспарентне општине“.

„Циљ пројекта је да се помогне општинским властима да повећају траснпарентност у свом раду, веће активирање грађана приликом доношења одлука и да се општинска администрација приближи грађанима, уз помоћ цивилног друштва“, кажеИван Николић, директор НВО „Комуникација за развој друштва“.

Пројекат је подржала Косовска фондација за отворено друштво.


Анђелка Ћуп