Позив за новинаре и активисте

Невладина организација ЛИНК позива све заинтересоване новинаре као и грађане и активисте да се пријаве на конкурс за израду 3 новинска чланка и 3 оп-ед-а на тему цивилне регистрације и приступа документима на Косову.

Израда чланака плаћаће се 162€ по чланку, док ће се израда оп-ед-а плаћати 81€.

Новински чланци треба да испуне све стандарде професионалног новинарства и пренесу људске приче и чињенице, док се оп-ед-и могу бавити анализама чињеница и личним ставовима аутора на ову тему.

Проблеми са цивилном регистрацијом и приступом документима погађају знатан део припадника невећинских заједница на Косову и наша намера је да проблематизујемо ову тему у јавности. Невладина организација ЛИНК је већ израдила детаљан извештај о проблемима са цивилном регистрацијом који обухватају и непризнавање брачног статуса, проблеме са регистрацијом смрти/рођења, проблеме са пријавом пребивалишта и тај извештај ће бити доступан добитницима овог конкурса пре јавног објављивања документа. Очекује се да добитници израде своје чланке и оп-ед-е на основу сопствених, а ли и на основу налаза овог извештаја.

Новински чланци

Сви новинари заинтересовани за израду чланака на тему цивилне регистрације треба да нам пошаљу:

  • ЦВ
  • Линкове чланака које су израдили а који су најприближнији теми цивилне регистрације или генерално проблема грађана који настају због неефикасности администрације

Од добитника ће се очекивати да израде чланак од најмање 1500 речи са сведочењима грађана који су се сусретали са проблемима при добијању докумената (првенствено идентификационих) и објашњењем како је немогућност добијања косовских докумената утицала на њихов свакодневни живот.

Оп-ед

Оп-ед може писати сваки заинтересовани грађанин, без обзира на образовни профил, занимање или године радног искуства. Свако заинтересован за израду оп-ед-а на тему цивилне регистрације и приступа документима на косову нам треба послати:

  • Мотивационо писмо у којем објашњава свој интересовање за ову тему и ову форму грађанског активизма

Оп-ед треба да буде у форми аналитичког есеја којим се аргументује јединствено мишљење аутора о задатој теми. Оп-ед треба да садржи најмање 1000 речи.

Ваше пријаве потребно је доставити на адресу office@linkkosovo.org најкасније до 15. 07. 2017. Сва додатна питања можете упутити на: mrakic@linkkosovo.org

Овај конкурс део је пројекта „Споразум о матичним књигама: тиха вода бриселског брега“ који финансира Косовска фондација за отворено друштво (КФОС) а спроводе невладина организација Лоцал Инитиативе ЛИНК и Независна ТВ Мрежа.