Dve decenije od tragičnog stradanja Srba iz Orahovca i okoline

U periodu od 11. do 22.jula 1998. godine na području opštine Orahovac na Kosovu i Metohiji kidnapovano je i odvedeno u zatvore i logore OVK više od 100 Srba i Roma pretežno civila a tokom napada ubijeno sedam lica. Proterano je svo srpsko stanovništvo iz sela Retimlje, Opteruša, Zočište i odvedeno u logore OVK, saopštilo je Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih lica na KiM.

“22. jula 1998. akcijom delegacije MKCK u Prištini oslobođena je grupa od 35 civila zarobljena u Manastiru sv. Vrači u Zočištu. U toj grupi bile su žene i dva bolesna muškarca iz sela Retimlje i Opteruša, monasi iz manastira i starije osobe iz Zočišta. Jedan broj zarobljenih oslobođeni su voljom komandanata tzv. OVK. Zahvaljujući oslobođenim zarobljenicima imamo svedoke od kojih smo prikupili podatke koji opisuju tragične događaje”, navodi se u saopštenju.

Velika Hoča, spomenik ubijenim i nestalim Srbima iz tog kraja, Foto: V.Ćup, GračanicaOnlajn

Ističe se da Orahovačka opština ima žrtve i za vreme NATO agresije stradaju Srbi braneći svoja naselja i državu, a da se nakon potpisivanja Rezolucije SBUN 1244 od 10. juna 1999. godine dolaskom KFOR-a i UNMIK-a na Kosovu i Metohiji nastavljaju kidnapovanja i ubistva nevinih civila srpske i romske nacionalnosti.

“Spisak žrtava se uvećava iz dana u dan. Nažalost, danas nisu sa nama mnogi roditelji očevici događaja koji su umrli od bola i tuge za svojom decom i drugi bliski srodnici. Borili smo se zajedno za oslobađanje živih, zarobljenih i zadržanih u logorima OVK.

O detaljima događaja govorili smo svim nadležnim institucijama koje su prikupljale podatke o kidnapovanim, nestalim i ubijenim licima. Nada da se pronađu živi nestaje pronalaskom masovnih grobnica Mališevo i Volujak 2005. godine. DNK analizom identifikovano je trideset i šest osoba koje su kidnapovane u julu 1998.godine. Jedan broj posmrtnih ostataka kidnapovanih lica iz perioda 1999. do 2000. godine prnađen je u pojedinačnim grobnicama i sahranjen u mestima po želji porodica.

Porodice skrhane bolom i tugom zbog gubitka svojih najbližih nastavljaju da žive u rasejanju očekujući od pravosudnih organa hapšenje počinioca zločina i povratak u svoja rodna mesta”, navodi se u saopštenju.

Udruženje porodica kidnapovanih i nestalih lica na Kosovu i Metohiji i ove godine u znak sećanja na dan masovnog kidnapovanja 18. jula u 09:00 sati održaće parastos u crkvi Svetog Prokopija na Orlovači.

Nakon parastosa sa porodicama 25 sahranjenih na parceli broj 1 na groblju Orlovača položiće cveće pored spomen ploče ,,ZA NEZABORAV“ svim žrtvama.

Velika Hoča, Crkva SV. Jovana, Foto: GračanicaOnlajn

Istog dana 18. jula 2018.god. u 11 sati održaće se parastos u porti crkve Svetog Jovana u Velikoj Hoči pored spomenika svim stradalim Srbima na području opštine Orahovac u periodu od 1998.-1999. i 2000.godine ( 84 lica srpske nacionalnosti ).

Nakon parastosa od 12 sati u sali Doma kulture u Velikoj Hoči održaće se Akademija posvećena stradalim Srbima na području opštine Orahovac.

Potvrđen je dolazak članova porodica, predstavnika Koordinacije srpskih udruženja sa prostora bivše Jugoslavije i srodnih Udruženja porodica kosmetskih žrtava, Komisije za nestala lica Vlade Republike srbije, Kancelarije za Kosovo i Metohiju i drugih Vladinih institucija Republike Srbije koji rade na procesu rešavanja sudbina kidnapovanih nestalih i ubijenih lica i ostvarivanju prava preživelih članova porodica i predstavnika međunarodne zajednice, navedeno je u saopštenju.

I.M.