„Kulturni karavan“ prodefilovao Kosovskim Pomoravljem

„Kulturni karavan“ u okviru kojeg je predstavljeno nasleđe različitih zajednica, kao deo programa „Unapredimo Kosovo zajedno – lokalna rešenja“, krenuo je pre nekoliko dana iz sela Zebinca u Opštini Novo Brdo, preko Parteša, i zavšrio svoj put izložbom u Kulturnom centru u Šilovu. 

Izložena narodna nošnja na Kosovu

Aktivnosti kulturnog karavana predstavili su predmete materijalnog kulturnog nasleđa dveju zajednica na Kosovu. Posetioci su mogli da vide narodne nošnje, alate i predmete, koji su naši preci koristili za život i rad, ali i da probaju tradicionalnu hranu iz Gnjilanskog i Novobrdskog kraja.

Tradicionalna narodna kuhinja

„Cilj ovakvih kulturnih aktivnosti je lakše stvaranje društvenih veza između Srba, Albanaca i drugih zajednica u ovom delu Kosova, kroz promociju kulturnih raznolikosti, identifikovanje sličnosti i razlika među zajednicama“, rekao je Ivan Todorović ispred Mreže za građanski aktivizam, koja je jedan od organizatora ovih izložbi.

Mreža za građanski aktivizam uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), kroz program Unapredimo Kosovo zajedno – Lokalno rešenje organizovala je ove kulturne događaje na kojima je predstavljeno kulturno nasleđe različitih zajednica koja živi na Kosovu.

I.Miljković