Pesma Vidovdanska u Kolarčevoj zadužbini

Dečji hor Simonida iz Gračanice je na Vidovdan nastupio na koncertu pod nazivom ,,Srbija se rodi“ u Kolarčevoj narodnoj zadužbini u Beogradu.  Koncert je upriličilo Pravoslavno sportsko društvo Sveta Srbija, a pod pokroviteljstvom Skupštine grada Beograda.

Osim Hora Simonida iz Gračanice nastupili su i Etno grupa Vez, Grupa Srbče, Folklorni ansambl Sveti Đorđe, Kulturno umetničko društvo Gradimir, Društvo guslara Bajo Pivljanin i Pravoslavno sportsko društvo Sveta Srbija. Izvorna narodna pesma i igra, pojanje, besedništvo, gusle, dramski i muzički umetnici pružili su publici praznični doživljaj u velikoj akustičnoj dvorani Kolarca.

Hor u Kolarcu, Foto: O. Radić, GračanicaOnlajn

Po rečima predsednika PSD  Sveta Srbija Miljana Ćeranića, Vidovdanski koncert Srbija se rodi, je priređen u prestonici Srbije jer ,,prestoni grad srpske države, svih Srba iz regiona i dijaspore, zaslužuje da ima Vidovdanski koncert”.

-Vidovdan je dan zaveta i opredeljenja za Carstvo nebesko, za Svetu Srbiju, koja će nas dočekati u osmom neprolaznom danu, večnom Vidovdanu kazao je Đeranić i dodao:

-Vidovdanskim koncertom Srbija se rodi neguje se živa tradicija, unjedrena u najlepšim vrednostima naroda. Od predaka primljen Knežev Kosovski zavet prenosi se potomstvu, čuva se nacionalno pamćenje kao suština identiteta. Srbija se rodi je pozdrav i pokret koji je PSD Sveta Srbija ustanovilo u svrhu odbrane prava i slobode na stvaralački izražaj bića, izgradnju i rađanje. Današnju najvažniju bitku koju vojujemo za pozitivan prirodni priraštaj. Sve u skladu sa misijom PSD Sveta Srbija da deluje sa opštom svešću i savešću prema otadžbini i naraštajima koji dolaze. Stoga su svi kapaciteti i događaji u priređivanju Pravoslavnog sportskog društva Sveta Srbija objedinjeni upravo pod imenom Srbija se rodi.

Hor iz Gračanice, Foto: O. Radić

Predsednik Hora Simonida iz Gračanice, Bratislav Bogdanović,  se zahvalio Svetoj Srbiji na pozivu da dođu i nastupaju u Beogradu i kazao:

-Velika je čast nastupati na Kolarcu. Večeras smo se pred prepunom salom Kolarčeve zadužbine predstavili pesmama Ovo je Srbija, Crven cvete i Oj, Kosovo i Kosovo i pesmama sa naših prostora preneli duh Kosova i Metohije okupljenima ovde, na ovom vidovdanskom sabranju.

Hor Simonida je 27. juna boravio u Vršcu,  a na poziv Društva Srpskih domaćina grada Vršca, kojem je Vidovdan krsna slava.

-Na poziv g. Gorana Orlića, predsednika Društva Srpskih domaćina, naš hor je dočekan u ovom gradu, gde je posle večernje službe u navečerje Vidovdana, nastupio u sali Sv. Teodora Vršačkog.  Prisustvovao je i blagoslovio nas Episkop banatski Nikanor, zatim sveštenstvo i predstavnici opštine Vršac kao i narod ovoga grada, tako da nam je velika čast i radost da smo u jednom ovakvom događaju uzeli učešće – rekao je Bratislav Bogdanović.

Publika je pažljivo slušala goste sa Kosova, Foto: O. Radić

U predstavništvu Društva Srpskih domaćina obavljeno je i osvećenje i rezanje slavskog kolača, a članovi hora su imali prilike da obiđu i druge znamenitosti ovoga grada.

Hor Simonida iz Gračanice je osnovan pre nešto više od godinu dana, a osim Bratislava Bogdanovića, hor vode i nastavnici OŠ,, Kralj Milutin“ iz Gračanice veroučitelj Jovan Radić i nastavnik muzičkog Lazar Danić.

Olivera Radić