Помоћу новог апарата брже и лакше до хематолошких анализа

Амбуланти у Преоцу, која припада Дому здравља – Грачаница, Словачка хуманитарна организација „Словак Аид“ уручила је хематолошки анализатор, апарат који ће у многме олакшати и убрзати рад лабораториских анализа. Директорки Дома здравља у Грачаници Мирјани Димитријевић, у име донатора, поклон је уручила представница Словачке канцеларије у Приштини Дана Колеоа.

„Веома сам срећна што као једна мала држава са скормним фондовима можемо да помогнемо и подржимо овако хумане иницијативе“, рекла је представница Канцеларије Словачке у Приштини, Дана Колеоа.

Дана Колеоа, Фото: И.М. – ГрачаницаОнлајн

Хематолошким анализатором знатно ће се унапредити рад у Лабораторији амбуланте у Преоцу. У року од сат времена уз помоћ 22 параметра моћи ће да се уради близу 30 анализа крви.

Директорка грачаничког Дома здравља Мирјана Димитријевић, захвалила се представници Словачке канцеларије на вредном поклону и додала да је битно је да ће се на апарату радити хематолошке анализе за које је потребна веома мала количина крви.

Мирјана Димитријевић, директорка Дома Здравља у Грачаници, фото: И.М. – ГрачаницаОнлајн

„Биће довољно само узимање узорка крви из прста да би се урадиле комплетне анализе, што је веома важно за бебе и за малу децу“, појаснила је Димитријевићева.

Канцеларија Словачке у Приштини, како је нагласила Дана Колеоа, у последње три године има одличну сарадњу са НВО „Комуникација за развој друштва“ из Грачанице, која је имплеметнриала овај, али и друге пројекте помоћи здравственим установама на Косову и Метохији.

Амбуланта у Преоцу, Фото: И.М. – ГрачаницаОнлајн

Осим Дома здрава у Грачаници савремени лабораторисјки апарати донирани су прошле године и здравственим установама у Прилужју и Великој Хочи.

„ Наша сарадња, не само са Словачком амбасадом већ и са Домом здравља у Грачаници, као и са осталим здравстеним установама биће настављена, тако да ћемо настојити да побољшамо квалитет медицинских услига за наше становништво“, рекао је Оливер Вујовић испред „Комуникације за развој друштва“ у Грачаници.

Вујовић је такође додао да ће већ од петка сервисери компаније, која прозводи хематолошке анализаторе, доћи да инсталирају апарат, али и обаве кратку обуку особља која ће радити са  апаратом.

Иван Миљковић