Pomoću novog aparata brže i lakše do hematoloških analiza

Ambulanti u Preocu, koja pripada Domu zdravlja – Gračanica, Slovačka humanitarna organizacija „Slovak Aid“ uručila je hematološki analizator, aparat koji će u mnogme olakšati i ubrzati rad laboratoriskih analiza. Direktorki Doma zdravlja u Gračanici Mirjani Dimitrijević, u ime donatora, poklon je uručila predstavnica Slovačke kancelarije u Prištini Dana Koleoa.

„Veoma sam srećna što kao jedna mala država sa skormnim fondovima možemo da pomognemo i podržimo ovako humane inicijative“, rekla je predstavnica Kancelarije Slovačke u Prištini, Dana Koleoa.

Dana Koleoa, Foto: I.M. – GračanicaOnlajn

Hematološkim analizatorom znatno će se unaprediti rad u Laboratoriji ambulante u Preocu. U roku od sat vremena uz pomoć 22 parametra moći će da se uradi blizu 30 analiza krvi.

Direktorka gračaničkog Doma zdravlja Mirjana Dimitrijević, zahvalila se predstavnici Slovačke kancelarije na vrednom poklonu i dodala da je bitno je da će se na aparatu raditi hematološke analize za koje je potrebna veoma mala količina krvi.

Mirjana Dimitrijević, direktorka Doma Zdravlja u Gračanici, foto: I.M. – GračanicaOnlajn

„Biće dovoljno samo uzimanje uzorka krvi iz prsta da bi se uradile kompletne analize, što je veoma važno za bebe i za malu decu“, pojasnila je Dimitrijevićeva.

Kancelarija Slovačke u Prištini, kako je naglasila Dana Koleoa, u poslednje tri godine ima odličnu saradnju sa NVO „Komunikacija za razvoj društva“ iz Gračanice, koja je implemetnriala ovaj, ali i druge projekte pomoći zdravstvenim ustanovama na Kosovu i Metohiji.

Ambulanta u Preocu, Foto: I.M. – GračanicaOnlajn

Osim Doma zdrava u Gračanici savremeni laboratorisjki aparati donirani su prošle godine i zdravstvenim ustanovama u Prilužju i Velikoj Hoči.

„ Naša saradnja, ne samo sa Slovačkom ambasadom već i sa Domom zdravlja u Gračanici, kao i sa ostalim zdravstenim ustanovama biće nastavljena, tako da ćemo nastojiti da poboljšamo kvalitet medicinskih usliga za naše stanovništvo“, rekao je Oliver Vujović ispred „Komunikacije za razvoj društva“ u Gračanici.

Vujović je takođe dodao da će već od petka serviseri kompanije, koja prozvodi hematološke analizatore, doći da instaliraju aparat, ali i obave kratku obuku osoblja koja će raditi sa  aparatom.

Ivan Miljković