Основци с Космета у „Политици”

Како се извештава са фудбалске утакмице, обрађују фотографије, пишу информације за београдске стране али и веб, сазнали су ђаци из Грачанице и Доње Брњице.

Шолске обавезе у Србији су завршене још пре неколико недеља, али то никако не значи да поједини српски школарци нису и даље на окупу. Тренутно је заједно, као да им наставна година и даље траје, део ученика са Косова и Метохије. Шестаци, седмаци и осмаци из ОШ „Краљ Милутин” из Грачанице и ОШ „Димитрије Прица” из Доње Брњице са наставницама Сунчицом Аритоновић и Татјаном Здравковић ових дана детаљно истражују српску престоницу. Двадесетак школараца са Космета, који су смештени у Дому ученика Средње железничке школе, кажу да им је сваки сат испуњен.

У њу су дошли у недељу и од тада не мирују. Већ су сазнали која сва национална блага чува Народни музеј, како изгледа атмосфера у Кнез Михаиловој и на Калемегдану, али и на стадиону „Рајко Митић”… Свакодневно имају и спортске активности.

Ни јуче нису предахнули: најпре су уживали у смешним и необичним сценама у Музеју илузија, после чега им је домаћин био најстарији дневни лист на Балкану.

У току двочасовног обиласка наше редакције школарци су открили како се припремају текстови и фотографије за новинске стране, како се једно дневно издање планира и осмишљава, али и како се уређује садржај који се ставља на интернет, „Фејсбук” и твитер страну „Политике”.

Током двочасовног обиласка наше редакције гости су открили како се припремају текстови и фотографије, Фото: Политика

Нарочито их је одушевила посета спортској редакцији у којој су сазнали да извештај са фудбалског меча, спорта који већина њих воли, настаје док сама утакмица траје. Дружење са момцима из спортске редакције била је и прилика да се размене оцене о томе да ли бољи фудбал игра Црвена звезда или Партизан.

Једно од изненађења био је и сусрет са младом, талентованом српском глумицом Ањом Мит која је, као и школарци, јуче била у „Политици”.

Ученици су се у току крстарења редакцијом дружили са уредницима, новинарима, фоторепортерима, лекторима, па су на лицу места видели како се „лове” правописне грешке које настају у току брзог писања текста, али и како се планирају новинске стране за сутрашње издање.

Пре наставка обиласка других знаменитости Београда ђаци, чији су долазак у престоницу организовали Савез за рекреацију и фитнес Београда, Секретаријат за спорт и омладину и Канцеларија за Косово и Метохију, уз подршку фитнес клуба „Тонус”, чули су и многе занимљивости о историјату нашег листа. Од в. д. главног и одговорног уредника Жарка Ракића тако су сазнали ко су били оснивачи нашег листа, зашто „Политика” није излазила у току ратова, ко су све били уредници најстаријег балканског дневног листа, ко су наши дописници у јужној српској покрајини и које све теме они прате…

Косовски ђаци којима се већ неколико дана непрестано мешају утисци, нису знали одакле да крену у причи о томе шта им се највише свидело и у Београду и у „Политици”.

– Одушевио ме је Музеј Црвене звезде јер сам велики обожавалац тог клуба. У њему ме је највише привукла Звездина светска титула из 1991. Наравно, феноменална је била утакмица, утисак са стадиона. Био ми је леп и обилазак Храма Светог Саве, али и шетња Кнез Михаиловом, посете музејима. Лепо нам је и у дому где смо смештени, све жеље нам испуњавају – истакао је школарац Петар Божидаревић који је открио да су му се у „Политици” највише свиделе спортска и веб редакција.

– То је вероватно зато што се бавим спортом, а волим и рачунаре – открио је Петар.

Његову другарицу Јовану Миладиновић у нашем листу је одушевила прича како настају веб стране, а када је реч о Београду највећи утисак на њу су оставили Музеј илузија и Звездин стадион.

– Музеј илузија ми је био најзанимљивији због начина на који се у њему приказују ствари и облици, а стадион јер сам звездаш. Наравно да смо се шалили са партизановцима поготову што је Звезда освојила Куп шампиона, а они не – нагласила је Јована додајући да њеним другарима ово није први овакав пут и да су већ имали сличне обиласке Златибора и Републике Српске.

Гости Политике у Веб редакцији (Фотографије Анђелко Васиљевић)

Пун утисака био је и њихов вршњак Петар Перић.

– И мени се у „Политици” највише свидела прича о спортској рубрици јер волим спорт. Зато ми се највише допала и утакмица, иако не навијам за Звезду. Али, први пут смо били на тако великом стадиону. Таква атмосфера са толико навијача, галама… Поготову је било лепо јер је одлазак на утакмицу за нас било изненађење. Свидели су ми се и Кнез Михаилова и Калемегдан јер смо сретали много људи, пуно странаца… – казао је Петар.

Партизановци неће остати дужни звездашима јер косметски школарци вечерас иду и на утакмицу другог шампионског клуба. Петар Перић је прогнозирао да ће бити 2:0 за његов омиљени тим.

До краја шестодневног боравка у Београду ђаци ће обићи и Земун и Гардош, Палату „Србија”, али и у Зоолошки врт што већина од њих са нестрпљењем чека.

( Дејан Алексић, ПОЛИТИКА)