За Свету Недељу свечано у Брњачи код Ораховца

Село Брњача, недалеко од Ораховца, које је без Срба остало још 1998., када су припадници терористичек ОВК-а киднаповали, па потом ослободили комплетну породицу Јована Лукића, прославило је храмовну славу, Свету Недељу.

Да се слава Светитељки, великомученици Недељи, у селу које је остало без Срба, обележи како доликује, потрудили су се преостали Срби из Ораховца, Велике Хоче као и гости из уже Србије. Стотинак њих испунило је цркву и порту  присуствовавши  Светој литургији коју је служио  игуман манастира Зочишта, архимандрит Стефан, уз саслужење пароха ораховачког, јереја Веље Стојковића.

После  свете  Литургије обављено је освећење водице, славских колача и жита.  Домаћини славе,  ове су године били Душан Стојановић, Звонко Симић и Миоград Витошевић са породицама, сви из Ораховца. Наредне године колач ће принети Сава Уламовић и Словен Баљошевић, такође из Ораховца.

Један од домаћина славе Звонко Симић, фото: О. Радић, ГрачаницаОнлајн
Архимадрит Стефан: Они који тело убијају души не могу наудити, то је српски народ одржала кроз петовековно ропство

Игуман манастира Зочишта, архимадрит Стефан, у пригодној беседи после литургије, подсетио је на дане страхоте и стадања, пре 20 година, 20. јула 1998.  Тада је из манастира Светих Врача у Зочишту терористичка ОВК одвела седмочлано братство и тридесет петоро страријих и изнемоглих Срба из Зочишта, оближњег Ретимља и Општеруше, који су се ту склонили.

После два дана, интервенцијом тадашњег владике рашко – призренског Артемијa, представника Међународног Црвеног Крста и осталих међународних организација, сви су ослобођени.

Архимадрит Стефан дели нафору верницима, фото: Славиша Грковић Жунгул, ГрачаницаОнлајн

Архимадрит Стефан је истакао да је „великомученица и страдалница за Христа, Света Недеља, нама као страдалноме народу, била узор кроз векове да издржимо ропство“, како је нагласио, „оно и овосадашње“.

„Ево на данашњи дан, пре 20 година почело је ново страдање овог народа овде, а светитељка га је заштитила. Тог дана су наши најмилији били узети, а ето она је заштитила многе и штити оне који су остали и спомен њен врше“, рекао је игуман манастира Зочишта.

Отац Стефан је окупљенима упутио поруку да треба издржати и опстати на своме.

„На овом месту страдалном треба остати и опстати и не треба се уплашити оних који тело убијају, јер души не могу наудити. Наш народ је то знао док је петовековно ропство носио на својим леђима и зато је опстао овде. Нека нам је света Недеља на помоћ да останемо и опстанемо овде и свуда где смо, нека нас укрепи, да држимо своју веру неодступно и да се учимо од светитељке како је Господ велики и како награђује у ономе свету“, нагласио је на крају архимандрит Стефан.

Причест испред храма, Фото: О. Радић, ГрачаницаОнлајн
Света Недеља спасила Његоша и његову супругу Далиборку

У славу Свете Недеље великострадалнице, која га је пре 20 година, у најтежем животном тренутку спасила, на дан светитељке, колач у њеном Храму редовно приноси и сече Његош Столић из Ораховца.

Негош и његова, тада бременита и пред порођајем, супруга Далиборка били су таоци терористичке ОВК-а која је запосела Дом здравља у Ораховцу. ОВК-а је два дана, унутар зграде,  држала заточено комплетно медицинско особље. Међу лекарима и сестрама био је Његош са супругом. Ђорић Ђорђе из Ораховца, који је до Дома здравља довезао Његоша и Далиборку, киднапован је и о њему се до данас ниште не зна. Столиће су терористи ослободили 20. јуна 1998. године. Од тада овај Србин, дан Свете Недеље, прославља као свој други рођендан. Само месец дана од њиховог пуштања из заточеништва проведеног у ораховачком Дому здравља, Његошу је супруга на свет донела девојчицу. Данас јој је двадесета и с поносом носи симболично име Мирјана.

Света литургија у цркви Свете Недеље, фото: Славиша Грковић, ГрачаницаОнлајн

Захваливши се народу који се у великом броју окупио крај Храма Свете Недеље у Брњачи ораховачки парох, Отац Веља Стојковић, посебну захвалиост је изразио добротворима: Удружњењу „Глас Метохије“ који је цркви поклонио горионик за свеће, културно – информативном цетнру Срба у Македонији СПОНА који је дарова столове и клупе за цркву, као и ораховачкој Гимназији која је поклонила каднидала за иконостас.

„Било који помак на боље, радост је за нас који смо остали овде. Ми се овде не радујемо великим стварима, нас радоснима чине и испуњавају ситнице. Све оно што је у правцу бољитка и доприноса нашем Храму чини да имамо много више наде и храбрости да опстанемо овде“, рекао је јереј Веља Стојковић.

Историјат цркве у Брњачи

Црква Свете Недеље у Брњачи налази се на петом километру пута који из Ораховца води ка Призрену и Ђаковици,  у непосредној близини некадашњих предузећа „Термовент“ и подрума за прераду грожђа и вина „Орвин“ из Ораховца. Постојала је још у 14. веку, а помиње се у Архангеловској повељи цара Душана  из 1348. год.  Неколико пута кроз векове је страдала.

Црква Свете Недеље, Фото: Славиша Грковић, ГрачаницаОнлајн

На западној фасади цркве била су узидана два рељефа у камену са представама Благовести и Светог Ђорђа који убија аждају. Рељефи потичу из 16. века и чувају се у Народном музеју у Београду.

Последње страдање црква у Брњачи је претрпела у Другом светском рату, када су је албански екстремисти срушили. Обновљена је и освећена 1975. године на Томину недељу. Од тада се овај  дан  код овдашњих Срба славио као сабор . Од 1999 – 2003. године црква је била под заштитом немачког КФОР-а. Конак који је запаљен у мартовском погрому 2004. године, добрим делом је  обновљен. У овој цркви се литургија служи два пута годишње, на празник Свете Недеље и на Томину Недељу.

И. Миљковић – О. Радић