Поповић: Смогнимо снаге, да свако, онолико колико може, помогне преосталим Србима у Старом Грацком

„Већ деветнаест година окупља нас несрећа и страдање, окупља нас, на првом месту, поразна чињеница да убице нису пронађене и да је случај Старо Грацко, што се правде тиче, заборављен”, поручио, крај спомен обележја, на парастосу мучки убијеним жетеоцима, председник општине Грачаница Срђан Поповић. 

Поповић је нагласио да и “данас и свих деветнаест година тражимо правду, као и проналажење и кажњавање убица“.

„Има много доказа, има много чињеница, има превише бола и туге, али има и нас да посведочимо и да се, овде под овом плочом обавежемо и сваки пут, пред целим светом, поновимо: никада нећемо заборавите жртве са ових житних поља”, рекао је Поповић

Такође је подсетио да „на сваком месту и при сваком сусрету са онима који одлучују, треба затражити одговор на питање: како је могуће побити четранаест људи и како је могуће на тако малом простору, где се сви знају и где се све зна, живети са тако страшном неправдом?“

Поповић је апеловао на Србе да „сви заједно смогну снаге и да свако, онолико колико може, помогне људима овог села“, јер, како је истакао, „њихова се жртва пренела и у наше животе и у наше породице“.

Опело, зверски убијеним Србима на жетви, служио је епископ рашко-призренски Теодосије, уз саслужење архимандрита Илариона из манастира Драганац.

Осим бројних мештана Старог Грацка и општине Грачаница, парастосу српским жетеоцима присуствовао је и заменик Директора Канцеларије за Косово и Метохију, Душан Козарев и министар за заједнице и повратак у косовској Влади, Далибор Јевтић.

На данашњи дан пре 19 година на својим њивама убијени су: Милован Јовановић, Јовица и Раде Живић, Андрија Одаловић, Новица, Слободан, Миле, и Момир Јанићијевић, Станимир и Бошко Ђекић, Саша и Љубиша Цвејић, Никола Стојановић и Миодраг Тепсић. Убице до данас нису пронађене.

Обележавање годишњице страдања четраесторице жетелаца у селу Старо Грацко код Липљана, завршено је поетским часом.

(извор: Служба за информисање општине Грачаница)