Иван Костић: Изјава патријарха о положају Срба у Црној Гори је тачна

„Најновија изјава Патријарха Иринеја је веома важна, јер је напокон, изузетно тежак положај српске заједнице у Црној Гори ставила у центар медијске пажње.“ – рекао је Костић.


Коментаришући изјаву патријарха Иринеја да је положај Цркве у Црној Гори гори него у доба османлија и да је положај Срба угрожен, посланик Двери Иван Костић рекао је да је чињеница да су права српског народа у Црној Гори, који је иначе конституван народ, а не национална мањина, угрожена и да су у супротности са свим међународним повељама о људским правима.
По њему, за такав положај су најодговорнији политичари у Црној Гори и Србији, који креирају јавно мњење и у чијим рукама су сви механизми да се лоше ствари поправе.

„Ђукановић од стицања независности 2006. године ради све како би се Срби асимиловали и осећали несигурни у Црној Гори, што је проузроковало прогон Срба из државних институција али и затирање српског националног идентитета свугде где је то било могуће.
Вучић, са друге стране, је први премијер и председник Србије у протеклих 30 година који се за 6 година своје владавине, није удостојио да оде у Црну Гору и види како живе његови сународници. Такође, и поред понижавајућег положаја Срба у Црној Гори, Вучић се стално хвали како односи између Србије и Црне Горе никада нису били бољи?! Иначе, власт у Србији у протеклих 6 година, ни једном није иницирала било какав предлог споразума са Црном Гором којим би се решили бројни проблеми српске заједнице!“ – рекао је Костић, који је до скоро био и председник скупштинског Одбора за дијаспору и Србе у региону.

По његовом мишљењу и поред труда да се кроз сферу политике, економије и културе Србија и Црна Гора удаље једна од друге, народ из обе државе зна да смо ми део истог етничког корпуса и да ближе браће једни од других немамо. „Када се промене корумпиране антинародне политичке „елите“ и у Србији и у Црној Гори, односи ће се врло брзо подићи на ниво на ком су били.“ – сматра Костић.