Индексонлине: После визне либерализациjе промена пасоша у биометријске

Уколико дође до укидања виза, скоро пола милиона грађана Косова мора да промени пасоше, јављају медији у Приштини. После позитивне препоруке Европске комисије, која је оценила да је Косово испунило све потребне критерије за либерализацију визног режима са ЕУ, представници власти у Приштини настављају са изношењем веома оптимистичих кометнара. Оцењује се да ће грађани Косова, у зону шенгена, моћи да путују без виза већ у децембру ове или почетком 2019. године.

Међутим, чак и после завршетка овог великог процеса од стране Европског парламента, грађани треба да наставе са спровођењем одређених процедура у релевантним одељењима. То практично значи да грађани Косова, који буду желели да путују широм Европе, треба да имају биометријски пасош.

Велики број грађана Косова има обичан пасош са којим им није дозвољено да се појављују у земљама Западне Европе.

Уред за информације Министарства унутрашњих послова износи статистику да су многи грађани опремљени (небиометријским) пасошима, укупшно 465.552, открива портал „Индексолине“, позивајући се на изворе из МУП-а.

Треба нагласити да пасош мора да буде биометријски и максимални боравак у земљма Западне Европе биће 90 дана.

Они који желе косовски биометријски пасош треба да уплате 30 евра, 2о евра за децу до 18 година, 15 евра за пензионере и 50 евра за грађане који желе хитно издавање пасоша.