Владика Теодосије у Светим Архангелима: Истрајмо, како би наша браћа и пријатељи имали где да дођу!

У царском граду и манастиру Светих Архангела, надомак Призрена, данас је посебно свечано обележена слава Свегог благовесника Божјег Архангела Гаврила.

Безмало, хиљаду верника са Косова и Метохије, али и из Црне Горе, Војводине и ценралног дела Србије, окупило се на свечаној литургији, крај зидина царског града, коју је служио владика рашко-призренски Теодосије, уз чак петнаест саслужитеља бачке, банатске и рашко-призренске епархије.

Свети Архангли, Света архијерејска литургија, Фото: С. Грковић Жунгул, ГрачаницаОнлајн

Гост манастирске славе био је и отац Партеније из Солуна, коме се владика Теодосије, на крају беседе, у име манастирске братије посебно захвалио, нагласивши да је он био на свим местима где је напаћеном српском народу требало пружити руку помоћи.

„ Желим да се захвалим нашем оцу Партенију који је овде сваке године, нарочито, када је потребно и на Косову и Метохији, пре тога у Републици Српској и у Крајини, где је било потребе да се пружи рука помоћи, милостиво да се утеши народ Божји. Његово присуство даје нам посебну радост“, нагласио је владика.

Владика Теодосије се захвалио гостима који су издалека допутовали да својим присуством увеличају славу Светог Архангела Гаврила.

„Хвала и онима који су дошли издалека, из Црне Горе, Војводине, Београда и не заборављају ову свету обитељ, помажу нашем верном народу да опстане на овим просторима. Не можемо сами свакако, али  је потребно да ми овде истрајемо како би наша браћа и пријатељи имали где да дођу“, нагласио је владика Теодосије.

Владика Теодосије у Светим Арханглеима, Фото: С. Грковић Жунгул, ГрачаницаОнлајн

Уз жељу да „наши манстири не буду само споменици који ће сведочити о томе шта смо као народ некада имали, већ да они буду места на којима ће се окупљати верни народ, живи манастири, подигнути од наших благоверних краљева и царева, како би били место наше молитве и наше спасења“, владика је свима честитао данашњи празник.

Осврнувши се на пожаре великих размера који су погодили Грчку и у којима, на жалост, има велики број људских жртава, владика је у име свештенства и монаштва рашко – призренске епархије, али и у име свих Срба, оцу Јелмалају упутио искрене изразе жалости за све што се данас дешава у Грчкој и на Атици.

Улаз у манастир Светих Архангела, Фото: С. Грковић, ГрачаницаОнлајн

„Многи су страдали у пожару, многи недужни и деца. То само говори да ми немамо града овде на земљи постојаног, него наш живот треба да буде такав, оно што је Господ припремио и обећао, небески Јерусалим, а овде, да славимо Бога и да се посветимо Његовој светој вољи, а ако је потребно и да страдамо за Њега, али у истини у правди и на правом путу, на путу Божјем“, нагласио је владика Теодосије.

После литургије, народно саборовање о летњем Аранђеловдану, настављено је уметничким програмом, игром али и песмом хора „Метохијски жубори“ из Велике Хоче, с којима годинама предано ради учитељ Гаврило Кујунџић.

„Метохијски жубори“, Фото: С, Грковић, ГрачаницаОнлајн

Саборовање поводом празника Светих Архангела, заштитника царског града крај Бистрице, протекао је у миру и без иједног инцидента.

И. Миљковић – О. Радић