Vladika Teodosije u Svetim Arhangelima: Istrajmo, kako bi naša braća i prijatelji imali gde da dođu!

Свети Архангели код Призрена, Фото: С. Грковић Жунгул, ГрачаницаОнлајн

U carskom gradu i manastiru Svetih Arhangela, nadomak Prizrena, danas je posebno svečano obeležena slava Svegog blagovesnika Božjeg Arhangela Gavrila.

Bezmalo, hiljadu vernika sa Kosova i Metohije, ali i iz Crne Gore, Vojvodine i cenralnog dela Srbije, okupilo se na svečanoj liturgiji, kraj zidina carskog grada, koju je služio vladika raško-prizrenski Teodosije, uz čak petnaest saslužitelja bačke, banatske i raško-prizrenske eparhije.

Sveti Arhangli, Sveta arhijerejska liturgija, Foto: S. Grković Žungul, GračanicaOnlajn

Gost manastirske slave bio je i otac Partenije iz Soluna, kome se vladika Teodosije, na kraju besede, u ime manastirske bratije posebno zahvalio, naglasivši da je on bio na svim mestima gde je napaćenom srpskom narodu trebalo pružiti ruku pomoći.

„ Želim da se zahvalim našem ocu Parteniju koji je ovde svake godine, naročito, kada je potrebno i na Kosovu i Metohiji, pre toga u Republici Srpskoj i u Krajini, gde je bilo potrebe da se pruži ruka pomoći, milostivo da se uteši narod Božji. Njegovo prisustvo daje nam posebnu radost“, naglasio je vladika.

Vladika Teodosije se zahvalio gostima koji su izdaleka doputovali da svojim prisustvom uveličaju slavu Svetog Arhangela Gavrila.

„Hvala i onima koji su došli izdaleka, iz Crne Gore, Vojvodine, Beograda i ne zaboravljaju ovu svetu obitelj, pomažu našem vernom narodu da opstane na ovim prostorima. Ne možemo sami svakako, ali  je potrebno da mi ovde istrajemo kako bi naša braća i prijatelji imali gde da dođu“, naglasio je vladika Teodosije.

Vladika Teodosije u Svetim Arhangleima, Foto: S. Grković Žungul, GračanicaOnlajn

Uz želju da „naši manstiri ne budu samo spomenici koji će svedočiti o tome šta smo kao narod nekada imali, već da oni budu mesta na kojima će se okupljati verni narod, živi manastiri, podignuti od naših blagovernih kraljeva i careva, kako bi bili mesto naše molitve i naše spasenja“, vladika je svima čestitao današnji praznik.

Osvrnuvši se na požare velikih razmera koji su pogodili Grčku i u kojima, na žalost, ima veliki broj ljudskih žrtava, vladika je u ime sveštenstva i monaštva raško – prizrenske eparhije, ali i u ime svih Srba, ocu Jelmalaju uputio iskrene izraze žalosti za sve što se danas dešava u Grčkoj i na Atici.

Ulaz u manastir Svetih Arhangela, Foto: S. Grković, GračanicaOnlajn

„Mnogi su stradali u požaru, mnogi nedužni i deca. To samo govori da mi nemamo grada ovde na zemlji postojanog, nego naš život treba da bude takav, ono što je Gospod pripremio i obećao, nebeski Jerusalim, a ovde, da slavimo Boga i da se posvetimo Njegovoj svetoj volji, a ako je potrebno i da stradamo za Njega, ali u istini u pravdi i na pravom putu, na putu Božjem“, naglasio je vladika Teodosije.

Posle liturgije, narodno saborovanje o letnjem Aranđelovdanu, nastavljeno je umetničkim programom, igrom ali i pesmom hora „Metohijski žubori“ iz Velike Hoče, s kojima godinama predano radi učitelj Gavrilo Kujundžić.

„Metohijski žubori“, Foto: S, Grković, GračanicaOnlajn

Saborovanje povodom praznika Svetih Arhangela, zaštitnika carskog grada kraj Bistrice, protekao je u miru i bez ijednog incidenta.

I. Miljković – O. Radić