Оснивачу Викиликса прети губитак азила у амбасади Еквадора. УНС – позива на солидарност са Асанжом

Удружење новинара Србије (УНС) позива српску и међународну јавност на солидарност са оснивачем Викиликса Џулијаном Асанжом, ком прети губитак азила у Амбасади Еквадора у Лондону, која му је већ ускратила коришћење Интернета и могућност да у згради Амбасаде прима посетиоце. 

УНС подсећа да је радна група Уједињених нација још пре две године оценила да се Асанж налази у „арбитрарном притвору“ за који су одговорне Велика Британија и Шведска, да тај притвор треба окончати и да оснивач Викиликса треба да има право на одштету.

УНС позива Велику Британију да Асанжу гарантује да га неће изручити Сједињеним Америчким Државама, као и да му да право слободног пролаза до земље која пристане да му укаже гостопримство.

УНС подсећа да је Асанжу 2011. године, поводом Међународног дана слободе медија, доделило награду „Зора“ за слободу медија. Асанж је први странац ком је ово Удружење, једно од настаријих новинарских удружења на свету, основано 1881. године, доделило награду.

У образложењу је писало да су Асанж и његове колеге из Викиликса „дали историјски допринос праву грађана широм света да знају. Државе имају право да штите своје тајне, али Џулијан Асанж је на делу доказао зашто новинари не смеју да им у томе помажу”.