Симић затражио појачано присуство полиције у српским срединама

Посланик и потпредседник Српске листе, Игор Симић је на седници Одбора за права, интересе заједница и повратак Скупштине Косова,чији је председник, позвао министра унутрашњих послова Косова Бејтуша Гашија да полиција хитно појача своје присуство, кроз статичне контролне тачке, у општинама на југу Косова и Метохије.

 Као разлог за појачање полицијског присуства, Симић је навео учестале крађе стоке и пољопривредних машина, али и нападе на Србе повратнике. Такође је назначио се мора повећати број српских припадника КПС у повратничким местима.

На састанку са министром Гашијем, било је речи и о потреби да косовска полиција престане са дискриминацијом Србе на Косову и Метохији, који користе српске пасоше.

По питању крађе имовине повратника, министар унутрашњих послова Косова, Бејтуш Гаши је рекао да ће учинити све што је у његовој моћи, али, је и нагласио да су крађе често без етничког мотива и да се дешавају свуда.  Што се упоребе српских  пасоша тиче, рекао је да ће проверити о чему се ради.

Посланик српске листе, Игор Симић је реплицирао Гашију, нагласивши да крађе имају етничку позадину и да је то чињеница, јер се у мешовитим срединама, попут Новог Брда, крађе дешавају искључиво над Србима. На истом састанку посланик Зоран Мојсиловић је питао докле се стигло са истрагом о бруталном хапшењу директора Канцеларије за КиМ, Марка Ђурића и пребијања легитимних српских грађана 26. марта ове године?
Косовски министар унутрашњих послова Бејтуш Гаши је рекао да истрагу води полицијски инспекторат Косова, и да полицијске снаге поступају по наређењу, али да ће се свако прекорачење овлашћењам које се докаже, санкционисати.