Канцеларија за КиМ: Каменовање школе у Рабовцу наставак организованог разбојништва

Канцеларија за Косово и Метохију најоштрије осуђује вандалски чин разбијања прозора на српском делу школе „Браћа Аксић“ у Рабоцу код Липљана те позива безбедносне структуре у Приштини да пронађу и приведу правди починиоце, јер је то једини начин да се насиље и разбојништво зауставе.

„Очигледно је да се ради о наставку организованог разбојништва, које има за циљ да изазове немир, страх и несигурност код српског станоништва на Косову и Метохији. И док председник и Влада Републике Србије улажу максималне напоре да у се нашој јужној покрајини створе услови за заједнички живот и међусобно поверење између Срба и Албанаца, напади на Србе, на њихову имовину, цркве, здравствене и образовне установе су готово свакодневни“

Рабовце, каменована школа, Фото: Канцеларија за КиМ

Из Канцеларије за КиМ подсећамо да је у истој школи у овом периоду прошле године подметнут пожар, при чему  је изгорела једна учионица, а починиоци до данас нису пронађени.

„Све то изазива забринутост и стрепњу, али и сумњу да се ради о настојањима да се Срби онеспокоје и испровоцирају, како би се добио алиби за неку опаснију акцију против српског становништва на Косову и Метохији“, упозоравају из Канцелрарије за КиМ.

Влада Републике Србије ће истрајати у настојањима да се на Косову и Метохији очува мир и и успостави сигурност и безбедност за све грађане, али ће исто истарајати и у намери да заштити своје сународнике и њихову имовину, поготово када се ради о објектима Републике Србије који су намењени деци.