ОЕБС информисан са током израде нацрта статута ЗСО

Управљачки тим за успостављање Заједнице српских општина састао се данас са шефом мисије мисије ОЕБС –а, Јаном Братуом и представницима ове мисије на Косову, које је упознао са током израде нацрта статута Заједнице.

Чланови управљачког тима информисали су саговорнике да је рад на тексту у завршној фази и да ће нацрт статута ЗСО бити окончан у року који је дала Европска унија, односно до 4. августа.

Представницима ОЕБС-а још једном је предочено да се Управљачки тим у раду стриктно придржавао одредби Првог споразума о нормализацији односа Београда и Приштине, Плана имплементације Првог споразума о нормализацији односа, Делокруга рада Управљачког тима, Општих принципа о успостављању Заједнице српских општина и Европске повеље о локалној самоуправи.

Управљачки тим спреман је да у сваком тренутку након 4. августа, на захтев Брисела, текст представи одборима за имплементацију и учесницима дијалога на високом нивоу, како је предвиђено ранијим договорима Београда и Приштине.

Чланови Управљачког тима изразили у су жаљење због тога што у досадашњем току рада нису били у прилици да се у Бриселу састану са одборима за имплементацију и у фазама, као је предвиђено договором, представе рад на тексту и евентуално добију некакве сугестије.

Управљачки тим ће, у складу са мандатом и сугестијама, свих до сада ангажованих у овом процесу, наставити да ради на нацрту статута, иако је он скоро завршен, у циљу његовог додатног унапређења, све до његовог представљања у Бриселу.

Овом приликом Управљачки тим је још једном захвалио локалним самоуправама општина са српском већином и надлежним министарствима на логистичкој и експертској подршци у процесу израде нацрта статута ЗСО, као и представницима међународних организација које су исказале интересовање за тај процес.