АП „Јанићије Поповић“ нову представу спрема у Суботици

Аматерско позориште „Јанићије Поповић“ из Грачанице и Дечје позориште из Суботице уз подршку Скупштине Града Суботица, успешно започету сарадњу настављају новом дечјом представом „Насмејани снови“.

Представa ће бити реализована у Суботици у тамошњем Дечјем позоришту, које ће обезбедити простор за читалачке и глумачке пробе, потом и оригиналну музику за представу која би своје премијерно извођење требало да доживи првог септембра ове године у оквиру манифетације „Дани Суботице“.

У постављању представе, са децом глумцима из Грачанице, радиће познати и признати позоришни ствараоци: глумци Бошко Бошков и Марта С. Ароксалаши, дугогодишњи глумци и редитељи Дечјег позоришта из Суботице.

Деца глумци АП „Јанићије Поповић“ биће гости Суботице од 14. августа до 2. септембра 2018. Године, потвђено је нашем порталу из Дома културе у Грачаници.

„Насмејани снови“ је комична представа која говори о првим заљубљивањима, на један крајње духовит начин. Текст и сценарио потписује Бошко Бошков, дугогодишњи глумац и редитељи Дечјег позоришта из Суботице, који је грачаничкој публици већ познат по режији луткарске представе „Буди то што јеси“.

Публика у Грачанице „Насмејане снове“ моћи ће да премијерно да види у оквиру манифестације Дани општине Грачаница, за Малу Госпојину.

Буди то што јеси, део из луткарске представе, Фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Аматерско позориште „Јанићије Поповић“ Дома културе „Грачаница“ из Грачанице је 2014. године обновило рад са циљем да окупи дечаке и девојчице који ће, на квалитетан начин, проводити слободно време, развијати таленте и учити се глуми и прављењу позоришних представа.

Кроз чудесан свет позоришта, прошао је велики број деце. Позориште тренутно броји 30 активних чланова, узраста од 12 до 17 година. Са њима су протеклих година, што кроз курсеве глуме, које организује Дом културе Грачаница (Школа филмске магије), што кроз прављење нових представа, радили признати позоришни и филмски ствараоци: дугогодишњи глумац и редитељ Аматерско позориште „Јанићије Поповић“ Срећко Тодоровић, глумци Славиша Чуровић и Петар Стругар, Михаило Лаптошевић, професор глуме на Факултету драмских и филмских уметности «Синергија» у Бјељини и Бошко Бошков глумац и редитељ Дечјег позоришта из Суботице.

Од обнављања дечје секције 2014. године до данас остварено је 6 премијерних извођења:

„Џин к’о млин“ 2014, Краљевски фестивал„ 2015, „Магареће године„ 2015, „Школско звонце“ 2016, „Кући“ 2017, Луткарска представа „Буди то што јеси“ 2017.

Прошлу годину у Аматерском позоришту оцењују као јако успешну будући да су постављене две представе: „Кући“ по тексу Људмиле Разумовске, у режији Михаила Лаптошевића и Луткарска представа „Буди то што јеси“, по мотивима приче Флоријана Здењека, а у адаптацији и режији Бошка Бошкова.

Са представом „Кући“ aматерско позориште „Јанићије Поповић“ Дома културе „Грачаница“  представило се на Фестивалу „Бескрај 10 квадрата“ у Прокупљу, Фестивалу драмских аматера села Србије  ФЕДРАС, у Малом Црнићу и 24. Међународном фестивалу позоришта за децу у Суботици, где је добило значајне награде и признања.

И. Миљковић.