AP „Janićije Popović“ novu predstavu sprema u Subotici

Amatersko pozorište „Janićije Popović“ iz Gračanice i Dečje pozorište iz Subotice uz podršku Skupštine Grada Subotica, uspešno započetu saradnju nastavljaju novom dečjom predstavom „Nasmejani snovi“.

Predstava će biti realizovana u Subotici u tamošnjem Dečjem pozorištu, koje će obezbediti prostor za čitalačke i glumačke probe, potom i originalnu muziku za predstavu koja bi svoje premijerno izvođenje trebalo da doživi prvog septembra ove godine u okviru manifetacije „Dani Subotice“.

U postavljanju predstave, sa decom glumcima iz Gračanice, radiće poznati i priznati pozorišni stvaraoci: glumci Boško Boškov i Marta S. Aroksalaši, dugogodišnji glumci i reditelji Dečjeg pozorišta iz Subotice.

Deca glumci AP „Janićije Popović“ biće gosti Subotice od 14. avgusta do 2. septembra 2018. Godine, potvđeno je našem portalu iz Doma kulture u Gračanici.

„Nasmejani snovi“ je komična predstava koja govori o prvim zaljubljivanjima, na jedan krajnje duhovit način. Tekst i scenario potpisuje Boško Boškov, dugogodišnji glumac i reditelji Dečjeg pozorišta iz Subotice, koji je gračaničkoj publici već poznat po režiji lutkarske predstave „Budi to što jesi“.

Publika u Gračanice „Nasmejane snove“ moći će da premijerno da vidi u okviru manifestacije Dani opštine Gračanica, za Malu Gospojinu.

Budi to što jesi, deo iz lutkarske predstave, Foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

Amatersko pozorište „Janićije Popović“ Doma kulture „Gračanica“ iz Gračanice je 2014. godine obnovilo rad sa ciljem da okupi dečake i devojčice koji će, na kvalitetan način, provoditi slobodno vreme, razvijati talente i učiti se glumi i pravljenju pozorišnih predstava.

Kroz čudesan svet pozorišta, prošao je veliki broj dece. Pozorište trenutno broji 30 aktivnih članova, uzrasta od 12 do 17 godina. Sa njima su proteklih godina, što kroz kurseve glume, koje organizuje Dom kulture Gračanica (Škola filmske magije), što kroz pravljenje novih predstava, radili priznati pozorišni i filmski stvaraoci: dugogodišnji glumac i reditelj Amatersko pozorište „Janićije Popović“ Srećko Todorović, glumci Slaviša Čurović i Petar Strugar, Mihailo Laptošević, profesor glume na Fakultetu dramskih i filmskih umetnosti «Sinergija» u Bjeljini i Boško Boškov glumac i reditelj Dečjeg pozorišta iz Subotice.

Od obnavljanja dečje sekcije 2014. godine do danas ostvareno je 6 premijernih izvođenja:

„Džin k’o mlin“ 2014, Kraljevski festival„ 2015, „Magareće godine„ 2015, „Školsko zvonce“ 2016, „Kući“ 2017, Lutkarska predstava „Budi to što jesi“ 2017.

Prošlu godinu u Amaterskom pozorištu ocenjuju kao jako uspešnu budući da su postavljene dve predstave: „Kući“ po teksu Ljudmile Razumovske, u režiji Mihaila Laptoševića i Lutkarska predstava „Budi to što jesi“, po motivima priče Florijana Zdenjeka, a u adaptaciji i režiji Boška Boškova.

Sa predstavom „Kući“ amatersko pozorište „Janićije Popović“ Doma kulture „Gračanica“  predstavilo se na Festivalu „Beskraj 10 kvadrata“ u Prokuplju, Festivalu dramskih amatera sela Srbije  FEDRAS, u Malom Crniću i 24. Međunarodnom festivalu pozorišta za decu u Subotici, gde je dobilo značajne nagrade i priznanja.

I. Miljković.