Dr Vidojković: Sprečiti „Veliku Albaniju“ rezolucijom UN!

Istoričar, dr Dario Vidojković sa Univerziteta u Regenzburgu, gde na katedri za Noviju istoriju predaje studentima u Nemačkoj, u autorskom tekstu naglašava da se Briselski dijalog pokazao kao „jalov“, te da kao takav mora da se priekine, a da Rezolucija SB 1244 mora ponovo da se stavi na sto.

„Briselski dijalog je pokazao, da se albanski čelnici ne drže nikakvog dogovora, da dogovor sa frakcijom predvođenom ratnim zločincima uopšte i nije moguć, pogotovo kada imaju podršku određenih krugova na Zapadu. Stoga Srbija mora pod hitno da se vrati Rezoluciji UN 1244, da bi sprečila „Veliku Albaniju“, ocenjuje dr Vidojković.

Tekst dr Darija Vidojkovića prenosimo u celosti:

Sprečiti „Veliku Albaniju“ rezolucijom UN!

Nedavne izjave Hašima Tačija, ali i drugih albanskih političara tzv. Kosova ali i Albanije o ukidanju međusobne granice Albanije i Kosova i Metohije,  kao i o daljem prekrajanju granica Republike Srbije, nedvosmisleno ukazuju samo na jedno, a to je potpuni krah Briselskog dijaloga! Dodajmo uz to i činjenicu da od uveliko najavljivane famozne ZSO do sada nema ni milimetra pomaka, a nije uočljivo ni da Zapad, uopšte vrši pritisak na Prištinske vlasti da se sprovede, u praksu osnivanje Zajednice srpskih opština, što je, ustvari, jedna od glavnih tačaka dogovora proisteklog iz Briselskog dijaloga.

Kako stvari stoje, Albanci mogu sve, to jest, nikakve ustupke ne moraju da učine srpskoj strani, od koje se zauzvrat zahteva – sve! Bezobrazluk i arogancija vlasti u Prištini ide čak dotle da Tači, osvedočeni ratni zločinac, kao takav miljenik i štičenik Zapada, može da prekraja granice Republike Srbije kako mu se prohte, pa čak da sada uključuje i Preševsku dolinu u okvire natovske kvazi-države Kosova! Istina, takve zahteve smo mogli čuti i ranije, ali najavom ministra iz Albanije Pandelija Majka, pa i Ramuša Haradinaja, drugog ratnog zločinca, kojeg je Hag pustio na slobodu uprkos dokazima o svojim zločinima, o ukidanju granice Albanije prema teritoriji Kosova i Metohije jeste novi i eklatantni korak dalje u formiranju „Velike Albanije“, što može dovesti do opasnih posledica po čitav region i po mir i stabilnost na Balkanu ali i šire! Time, albanski lideri više i ne skrivaju svoje prave namere, koje su iznosili i drugim načinima u javnost, kao što je bila zastava „Velike Albanije“ prikačena na dron kojeg su pustili 2014. na stadion u Beogradu tokom utakmice Srbija i Albanija.

Dr Dario Vidojković, privatna arhiva

Ovakve albanske namere, u prvom redu, su krajnje opasne po Srbe južno od Ibra, ali i za sve Srbe na Kosovu i Metohiji. Da bi se izbeglo novo etničko čiščenje Srba južno od Ibra i sa teritorije čitavog Kosova i Metohije, ali ujedno i da se spreči najavljeno stvaranje „Velike Albanije“, postoji za Vlasti u Beogradu samo jedan način, a to je da se odmah prekine Briselski dijalog i da se pitanje Kosova i Metohije ponovo vrati u okrilje UN, poštujući Rezoluciju SB UN 1244!

Briselski dijalog srpskoj strani dosada i nije doneo neke prednosti, već se od Srba samo iziskavali ustupci, a potezi koje su srpske vlasti, u skladu sa tim dijalogom vukle, dovele su do sve većeg odlazka i ukidanja institucija Republike Srbije na teritoriji Kosova i Metohije. Zauzvrat, srpska strana skoro ništa da nije ni dobila.

 Najvidljiviji dobitak je upravo trebala biti ZSO, od koje eto takođe, po svoj prilici, nema ništa. No, po tom pitanju je Ustav Republike Srbije više nego jasan, i shodno tome trebaju se Vlasti u Beogradu i sam predsednik Aleksandar Vučić i ponašati. Tome u prilog ide i Rezolucija SB UN 1244, koja mora ponovo da se stavi na sto, jer je Briselski dijalog pokazao, da se albanski čelnici ne drže nikakvog dogovora, da dogovor sa frakcijom predvođenom ratnim zločincima uopšte i nije moguć, pogotovo kada imaju podršku određenih krugova na Zapadu. Stoga Srbija mora pod hitno da se vrati Rezoluciji UN 1244, da bi sprečila „Veliku Albaniju“, kako bi i sačuvala mir u regionu, jer je više nego izvesno da bi albanski ekstremisti i separatisti išli dalje u svojim pretenzijama, i tražili bi i priključenje takvoj „Velikoj Albaniji“ i delove teritorija Crne Gore, Makedonije i Grčke.

Mapa Velike Albanije

 Situacija u Makedoniji, pogotovo nakon podizanje na vlasti Zorana Zaeva, je ozbiljno zaoštrena i na ivici ključanja, ne samo zbog sve otvorenijeg ispoljavanja albanskog separatizma, nego i zbog spora sa Grčkom oko imena Makedonije, zarad njenog pripajanja NATO paktu, što opet Rusija ne odobrava. Dalji rasplet situacije može zato vrlo lako dovesti do novih konflikata, pa i do prelivanja istog u susedne države, kao što je Dejtonska BiH, i gde je Republika Srpska na udaru političkog Sarajeva i nekih centara moći na Zapadu.

Prekidanjem jalovog Briselskog dijaloga i vraćanje pitanja Kosmeta u UN, uz poštovanje Rezolucije SB UN 1244, Srbija će sačuvati teritorijalni integritet, a time se može i izboriti za opstanak Srba ne samo na severu Kosmeta, nego i južno od Ibra. Ipak, tu se nalaze najveće srpske svetinje, poput Pećke Patrijaršije i Gračanice, i niko nema pravo da izgubi te svetinje. Po tom pitanju trebamo se ugledati na politiku Izraela, a situacija u svetu se ipak znatno promenila u odnos na 1999. godinu, što nama samo može da pogoduje!

Kada predsednik Vučić priča o nekom unutrašnjem dijalogu, onda suština takvog dijaloga treba biti opšti konzensus o poštovanju Rezolucije SB UN 1244, prekidanju lažnog Briselskog dijaloga i jasnom i nedvosmislenom opredeljenju za očuvanje teritorijalnog integriteta i celovitosti Republike Srbije!

 

Dr Dario Vidojković