Sava Janjić: Nijedna teritorijalna podela nikada ne biva u miru i neminovno vodi do stradanja nevinih

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Marko Đurić i arhimandrit Sava Janjić

U odgovoru direktoru Kancelarije Vlade Srbije za KiM, Marku Đuriću, arhimandrit Sava Janjić poručuje da su zvanični stavovi SPC izraženi na zasedanju Sv. Arhijerejskog Sabora u maju ove godine: očuvanje celovitosti Srbije i odbacivanje ideje podele teritorije, koja bi se teško odrazila na većinu srpskog naroda na KiM i najvažnije svetinje.

Odgovor objavljujemo u celosti.

ODGOVOR G. Marku Đuriću na današnje optužbe

Obično izbegavam da odgovaram na lične i nedobronamerne napade ali smatram da je važno da kažem sledeće:

Iskreno mi je žao što se g. Đurić našao povređen činjenicom da smo izrazili zabrinutost o podeli u kojoj bi najveći deo našeg naroda scenarijem eventualne teritorijalne podele ostao van granica Srbije i bio izložen novim progonima. Tu brigu je javno prvi izrazio Sv. Arhijerejski Sabor SPC u maju mesecu i deli je ogroman broj našeg vernog naroda, koji nam se stalno javlja i aktivno pokazuje solidarnost na molebanima za naš stradalni narod na Kosovu i Metohiji. Ratnohuškačka retorika nekih medija još od početka meseca juna, ali i konkretne namere da se „spontano“ izazove teritorijalna podela, s pravom su našeg Vladiku i sve nas duboko zabrinuli i primorali ga da se oglasi. Drago nam je da smo aktuelizovanjem ove teme barem donekle doprineli da se ovakav scenario ne dogodi ili barem odloži, jer nijedna teritorijalna podela o kojoj se sve otvorenije govori, kao što znamo, nikada ne biva u miru i neminovno vodi do stradanja nevinih.

Zaista ne bih odgovarao na neosnovane i neprimerne napade, koji me podsećaju na sličnu retoriku nekih ranijih mračnih vremena, za koja sam mislio da su prošla.

Radije bih rekao da bismo svi mi ovde sa velikom radošću uputili iskrenu zahvalnost i pohvalu našim vlastima, a ja lično i najdublje izvinjenje zbog ishitrene sumnje, ako bi naši politički predstavnici javno odbacili svaki eventualni scenario podele teritorije Srbije na Kosovu i Metohiji, i ukoliko bi potvrdili da ostaju verni Ustavu Srbije na kome su se zakleli (pred Evanđeljem) potvrđujući da je KiM neotuđivi deo Srbije i da će kao takvo za Srbiju zvanično i ostati, bez obzira na situaciju na terenu koja je nasilno proglašena mimo Rezolucije 1244 i mnogih međunarodnih principa.

Za nas ovo nije i nikada neće biti pitanje politike, već opstanka naroda i naše Crkve u miru i dostojanstvu, i zato imamo i legitimno pravo da izrazimo zabrinutost zbog obeshrabrujućih izjava nekih od najodgovornijih ljudi, koje izazivaju duboko razočarenje.

Očuvanje celovitosti Srbije i odbacivanje ideje podele teritorije, koja bi se teško odrazila na većinu našeg naroda na KiM i najvažnije svetinje, zvanični su stavovi SPC izraženi na zasedanju Sv. Arhijerejskog Sabora u maju ove godine. Zato bi sve nas ovde ovakva ohrabrujuća izjava političkog rukovodstva Srbije čvrsto uspokojila i unela mir među naš verni narod na Kosovu i Metohiji. Onda ćemo, nadam se, zajedno i jedinstveno nastaviti da se trudimo da radimo, svako na svoj način, na poboljšanju života našeg naroda i drugih ljudi koji ovde žive, kroz odgovoran dijalog sa kosovskim Albancima, sa kojima želimo da živimo u miru i poštovanju.

arhimandrit Sava

iguman dečanski

-Link sa izjavom g. Marka Đurića, direktora kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije.

U prilogu slede dva ključna dela Saopštenja Svetog Arhijerejskog Sabora SPC u maju mesecu ove godine o tome kako SPC vidi Kosovo i Metohiju u Srbiji i deli zabrinutost o podeli i mogućem egzodusu. Ceo tekst je dostupan na linku.

Podsećamo da je Tanjug preneo izjavu Marka Đurića, u kojoj je rekao da ne očekuje da će se danas pokajati i izviniti našim ljudima na KiM oni koji su u tuđem interesu javno optuživali sopstvenu državu da planira dogovoreni zločin protiv svog naroda, i oni koji su planski stvarali strah i širili laži u trenutku koji je za našu stranu politički i bezbednosno osetljiv.

„Ne očekujem, jer oni koji zbog povređenih sujeta, novca ili nečijih političkih interesa i naloga, nad tuđim nasiljima ćute, a svojoj državi avansno isporučuju Lazareve kletve, stida i srama nemaju“, saopštio je Đurić.

Anđelka Ćup