Vladika Teodosije: Nećemo da prihvatimo da nas iko premešta tamo- amo

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Moleban za mir i jedinstvo stradalnog naroda na Kosovu i Metohiji

Moleban za mir i jedinstvo stradalnog naroda na Kosovu i Metohiji, u manstiru Gračanica, u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice služio je episkop raško- prizrenski i kosovsko- metohijski Teodosije, uz sasluženje sveštenstva i monaštva Eparhije raško- prizrenske. U prigodnoj besedi, vladika Teodosije je rekao da nećemo da prihvatimo da nas iko premešta tamo- amo i pozvao srpski narod na jedinstvo i slogu, da odbaci svaku mržnju prema bližnjima, ali i prema neprijateljima, uz poruku da se svoje ne napušta, a da se varaju oni koji misle da podele srpski narod i da ga dovedu u situaciju da ostavi svoje vekovne prostore.

Posle večernje službe u manastiru Gračanica, episkop raško- prizrenski Teodosije, uz sasluženje monaštva i sveštenstva Eparhije raško- prizrenske, služio je moleban za stradalni narod na Kosovu i Metohiji. Obraćajući se vernom narodu, vladika je rekao da nikome do sada nije uspelo da iskoreni Srbe sa ovih prostora.

„Ostali smo uz naše svetinje, uz zvona gračanička i poj monahinja gračaničkih. Gospod nas nikada nije napustio, posebno kada mu se sa željom i nadom obraćamo.“

Podsećajući na ratne 1998. i 1999., na pogrom 2004. godine, kada su gorele srpske kuće i svetinje, vladika je podsetio da su Srbi i tada opstali i ostali dostojna deca Svetoga Save i hrabrih predaka, poručivši:

„Svoje se nikada ne napušta, zemlja se ne raskućuje i naše svetinje se nikada ne ostavljaju. Te svetinje su naš putokaz ka carstvu nebeskom, naši svetionici u tami i uteha u svakoj nevolji“, rekao je vladika Teodosije.

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Moleban za mir i jedinstvo stradalnog naroda na Kosovu i Metohiji

Nastavljajući besedu, vladika je ponovio i deo pročitanog Svetog Jevanđelja, u kome piše:

„Ništa nije sakriveno što se neće otkriti, ni tajno što se neće doznati. Ono što u mraku rekoste, čuće se na videlu i što na uho šaptaste u odajama, propovedaće se na krovovima“.

„Onima koji pomišljaju da mogu da nas podele, da rasele naš narod i da nas dovedu u situaciju da ostavimo ove naše vekovne prostore, poručujemo da se varaju, jer to nisu uspeli ni mnogi moćnici pre njih“, nastavio je episkop raško-prizrenski, pozivajući na veru u Boga.

„Kada se čovek uzda u čoveka, a ne u živoga Boga, na kraju biva posramljen i poražen. Zato i i sada ovde, ne uzdajmo se prvenstveno u reči i obećanja ljudi, već pre svega verujmo u Gospoda. Istina se jedino može meriti Hristom, jedino ljubavlju i žrtvom“, istakao je episkop Teodosije.

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Moleban za mir i jedinstvo stradalnog naroda na Kosovu i Metohiji

Na kraju besede, vladika je pozvao Srbe da ne prodaju svoje kuće i imanja.

„Zato, braćo i sestre, budimo mudri. Kako god da bude, kako god moćnici ovoga sveta budu odlučili, treba da ostanemo i opstanemo na svome, čineći sve što do nas stoji, kako bi nam bilo bolje. Žalosno je kada vidimo da Srbi prodaju svoje kuće i imanja, ono nasleđe koje su im ostavili preci, a za koje su se do krvi borili. Ako bi, ne dao Bog, tako i mi postupali, sa odgovornošću kažem da tu nema ni blagoslova, ni sreće, ni nade. Pokažimo da imamo snage da živimo u miru sa svima oko nas i da nećemo da prihvatimo da nas iko premešta tamo- amo, kao da smo stranci u svojoj kući“, zaključio je vladika Teodosije, pozvavši još jednom na jedinstvo Srba i na ljubav u svakom čoveku, bez obzira gde se rodio, kojim jezikom govori i kako se bogu moli.

Juče je episkop -raško prizrenski Teodosije, moleban za Kosovo i Metojiju služio u Kosovskoj Mitrovici, a sutra će služiti u manastiru Draganac.

Anđelka Ćup