Обука геренто домаћица за бригу о старијим и особома са посебним потребама

Јавно представљање пројекта “Услуге кућне и здравствене неге” званично је почело у Грачаници и биће организовано у три општине са српском већином на централном Косову и у Косовском Поморављу. На крају програма седам неговатељица биће у потпуности спремно да се брине о старијим особама са инвалидитетом.

Поред Новог Брда и Ранилуга, Грачаница је једна од три општине у којима је организовано предавање и обука за будуће геренто домаћице, које ће радити са старијим и особама са посебним потребама у оквиру пројекта који спроводи Центар за развој малих предузећа на Косову из Грачанице. Циљна група су особе са инвалидитетом, старије и немоћне особе са територије општине Грачаница, Ново Брдо и Ранилуг.

Услуге кућне и здравствене неге

“За сада имамо шездесет пет корисника којима је наша помоћ неопходна”, каже пројект менаџер Милан Дабић, истичући да је ово нова фаза кућне неге за старије и особе са посебним потребама, у којој ће бити обучаване и лиценциране геренто домаћице.

Организатори наглашавају да је општи циљ пројекта унапређење социјалне сигурности, али и квалитета живота, развијање капацитета ванинституционалне и друштвене помоћи за заштиту старости, како би се омогућило да што већи број старијих особа живи у сопственом домаћинству и у окружењу које је им познато. Дабић најављује да Центар за развој малих предузећа организује јавни позив за геренто домаћице у оквиру којег ће бити селектовано десет до петнаест жена. На крају програма обуке, како је навео, биће изабране кандидаткиње које ће добити сертификат на основу којег ће моћи да обављају дужност геренто домаћица.

“Предност овог краћег курса је да ће полазнице касније моћи да се баве овим послом не само код нас, већ и индивидуално било где, а са женама ће радити искусан тренер, линценциран од стране Министарства за рад и социјалну политику Косова”, појаснио је пројект менаџер Милан Дабић.

Услуге кућне и здравствене неге

Обука је предвиђена за општине Грачаница, Ново Брдо и Ранилуг, где ће на крају, у периоду од девет месеци бити запослено седам жена, три из општине Грачаница, две из општине Ранилуг и две за општину Ново Брдо. Предвиђено је да пројекат траје годину дана, како би се по његовом окончању формирала Асоцијација геренто домаћица за централни део Косова и Косовско Поморавље и отворила се геренто канцеларија у општини Ранилуг.

Биће организована и донаторска конференција у циљу анимирања донатора, али и осталих међународних агенција и амбасада на Косову како би помогли оснаживање и наставак ове идеје, па чак како истичу организатори, и самог пројекта. Пројекат “Услуга кућне и здраствене неге” који реализује Центар за развој малих предузећа на Косову, финансирају Канцеларија Европске комисије и организација “Save the childrens” у сарадњи са шведском агенцијом “Сида” и Европским центром за истраживање и развој на Косову.

Иван Миљковић