Прва хармоника Србије – Сокобања: Друга награда у категорији пионира, Сави Здравковићу из Грачанице

Фото И. МИЉКОВИЋ; ГрачаницаОнлајн: Друга награда у категорији пионира, Сави Здравковићу из Грачанице

Међу четрдесет двоје учеснка из централне Србије и региона, који се у четири категорије на овогодишњем Фестивалу хармонике у Сокобањи, боре за почасну титулу најбоља хармоника Србије, млади хармоникаш из Грачанице, Сава Здравковић освојио је друго место у категорији старијих пионира, док је у истој категорији, треће место освојио Димитрије Живић из Лапљег Села.

Сава се представио Ненадовим колом и сплетом народних песама које је одсвирао у хотелу „Моравица“, у такмичарском и исте вечери на позорници, на главном градском шеталишту, у ревијалном делу програма, 56. Међународног фестивала „Прва хармоника Србије“ који се одржава у Сокобањи.

Млађаном Сави из Грачанице није први пут да се такмичи на фестивалу хармонике у једној од наших најлепших бањских лечилилшта на истоку Србије. Сава је овде наступио први пут пре две године, у категорији петлића. Прву награду у истој категорији ове године је освојио је Драгиша Благојевић из Бијељине за кога је организатор, Туристичка организација Сокобања као награду обезбедила хармонику марке „Дивал“.

Фото И. МИЉКОВИЋ; ГрачаницаОнлајн: Прва хармоника Србије – Сокобања

Једна од настаријих музичих манифестација код нас траје од 9. до 11. августа. Прве фестивалске вечери програм је отворио намлађи учесник, Немања Јовановић из Винче. Наступом вокално инстурменталног састава „Легедне“, отворен је ревијални део фестивала, а већ следећег дана, на великој позорници надомак Милошевог конака наступали су естрадни уметници Маринко Роквић, Драгица Радосављевић Цакана, Радиша Урошевић, хор Гледанице, али и бројни извођаћи народне и изворне песме.

Сокобања је и ове године традиционално град хармонике и песме, захваљуући једној од најстаријих манифестација која се традиционално одржава, у августу, у лечилишту подно Озрена с једне, Ртња с друге, Буковика с треће и планине Девице са четрвте стране.

Наш једини нобеловац, Иво Андрић био је чест гост овог одмаралишта, а онда се оран за рад и писање, враћао у Београд, захваљујуљи здравој води, чистом ваздуху и кислеом млеку из села Језера, с поносом приповедају Сокобањчани.

Директор Турисистичке организације Сокобање Љубинко Маринковић, отвајарјучи Фестивал хармонике није пропустио да подсети да је чувени слоган: „Сокобања, Сокоград одеш стар дођеш млад“, осмислио наш чувени комедиограф Бранислав Нушић, који је такође често походио управо ову бању.

Иван Миљковић