Prva harmonika Srbije – Sokobanja: Druga nagrada u kategoriji pionira, Savi Zdravkoviću iz Gračanice

Foto I. MILJKOVIĆ; GračanicaOnlajn: Druga nagrada u kategoriji pionira, Savi Zdravkoviću iz Gračanice

Među četrdeset dvoje učesnka iz centralne Srbije i regiona, koji se u četiri kategorije na ovogodišnjem Festivalu harmonike u Sokobanji, bore za počasnu titulu najbolja harmonika Srbije, mladi harmonikaš iz Gračanice, Sava Zdravković osvojio je drugo mesto u kategoriji starijih pionira, dok je u istoj kategoriji, treće mesto osvojio Dimitrije Živić iz Lapljeg Sela.

Sava se predstavio Nenadovim kolom i spletom narodnih pesama koje je odsvirao u hotelu „Moravica“, u takmičarskom i iste večeri na pozornici, na glavnom gradskom šetalištu, u revijalnom delu programa, 56. Međunarodnog festivala „Prva harmonika Srbije“ koji se održava u Sokobanji.

Mlađanom Savi iz Gračanice nije prvi put da se takmiči na festivalu harmonike u jednoj od naših najlepših banjskih lečililšta na istoku Srbije. Sava je ovde nastupio prvi put pre dve godine, u kategoriji petlića. Prvu nagradu u istoj kategoriji ove godine je osvojio je Dragiša Blagojević iz Bijeljine za koga je organizator, Turistička organizacija Sokobanja kao nagradu obezbedila harmoniku marke „Dival“.

Foto I. MILJKOVIĆ; GračanicaOnlajn: Prva harmonika Srbije – Sokobanja

Jedna od nastarijih muzičih manifestacija kod nas traje od 9. do 11. avgusta. Prve festivalske večeri program je otvorio namlađi učesnik, Nemanja Jovanović iz Vinče. Nastupom vokalno insturmentalnog sastava „Legedne“, otvoren je revijalni deo festivala, a već sledećeg dana, na velikoj pozornici nadomak Miloševog konaka nastupali su estradni umetnici Marinko Rokvić, Dragica Radosavljević Cakana, Radiša Urošević, hor Gledanice, ali i brojni izvođaći narodne i izvorne pesme.

Sokobanja je i ove godine tradicionalno grad harmonike i pesme, zahvaljuući jednoj od najstarijih manifestacija koja se tradicionalno održava, u avgustu, u lečilištu podno Ozrena s jedne, Rtnja s druge, Bukovika s treće i planine Device sa četrvte strane.

Naš jedini nobelovac, Ivo Andrić bio je čest gost ovog odmarališta, a onda se oran za rad i pisanje, vraćao u Beograd, zahvaljujulji zdravoj vodi, čistom vazduhu i kisleom mleku iz sela Jezera, s ponosom pripovedaju Sokobanjčani.

Direktor Turisističke organizacije Sokobanje Ljubinko Marinković, otvajarjuči Festival harmonike nije propustio da podseti da je čuveni slogan: „Sokobanja, Sokograd odeš star dođeš mlad“, osmislio naš čuveni komediograf Branislav Nušić, koji je takođe često pohodio upravo ovu banju.

Ivan Miljković