Гораждевац: 15 година од убиства српских дечака на Бистрици

Ни петнаест година од свирепог убиства двојице српских дечака у Гораждевцу код Пећи, бол за изгубљеним младим животима, али и гнев породоца и мештана што нико за злочин није одговарао, не јењавају. Поред свега, сада се у њихове домове, али и срца уселио страх за даљи опстанак. Игуман манастира Драганац, отац Иларион и помоћник Канцеларије за Косово и Метохију, Дамјан Јовић су на парастосу, који је служен у цркви Успења Пресвете Богородице, позвали Србе из Гораждевца, да упрокос бројним проблемима и искушењима, остану на својим огњиштима.

Парастос у Гораждевцу, Фото: В.Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Тог тринаестог августа 2003. године, безбрижну игру српске деце и купање на Бистрици, прекинула је рафална паљба из ватреног оружја, која је дошла са супротне стране обале. Меци, циљано усмерени ка деци, нису заобишли Ивана Јововића (19) и Панта Дакића (12), наневши им смртне повреде. Још четворо њихових другара, Ђорђе Угреновић, Богдан Букумирић, Марко Богићевић и Драгана Србљак, задобили су теже и лакше повреде.

Парастос пострадалим дечацима, у присуству родитеља, рођака, пријатеља, мештана, али и локалних и државних представника власти, служио је архимаднрит Иларион. У пригодној беседи, отац Иларион је позвао српски народ на останак.

„Како је рекао песник, треба бити храбар стићи и утећи, али и на страшноме месту постојати. То сте ви показали и због тога сте ту своју младост принели Богу, захваљујући томе што сте остали на својим огњиштима, ту уз црква Светог Јеремије“, нагласио је Иларион.

Архимандрит Иларион из Драганца је служио парастос у цркви Успеније Пресвете Богородице, Фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Преневши благослов владике рашко- призеренског Теодосија и игумана манастира Дечана, оца Саве Јањића, Иларион је додао:

„Не можемо једноставно да одемо. Морамо да будемо овде, ту где смо поникли и да будемо уз наше светиње на овој косовскометохијској земљи. А зашто то треба? Пре свага због ваше храбрости и ваше жртве, која није узалудна била и због жртве Ивана и Панта, која далеко од тога да је узалудна“, нагласио је архимандрит Иларин.

Игуман манастира Драганац је такође подсетио на велику жртву коју су положили Срби из Гораждевца, али и сви Срби са Косова и Метохије.

Родитељи и родбина убијених дечака на Бистрици, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

„Да ли сте ви правили калкулацију када сте одлучили да останете овде, вас шачица да браните село? Не, него нисте могли да окренете леђа вашим светињама нисте могли да „чергате са Дечанима“ како то говори песник““, нагласио је отац Иларион.

Паљењем свећа, служењем жита и вина за покој душа убијених дечака, парастос је служен и на локалним гробљима у селу. Родитељи убијених дечака, разочарани обећањима, пре свега косовских и међународих, а потом и српских власти, да ће починиоци крвавог пира бити пронађени и кажњени, нису желели да политички представници присуствују парастосу на гробљу.

Награда од милион евра коју је тада понудио УНМИК, уз обећање да ће се преврнути сваки камен док се убице не пронађу, речи су које су остале да висе у ваздуху.

„Данас се сећамо злочина који је остао без казне. Мислим да је важно да више ничије дете не буде мета и да је још важније да и међународне мисије и локалне институције извуку главу из песка, како би овај случај био решен“, рекао је помоћник директора Канцеларије за КиМ, Дамјан Јовић, који је испред делегације државе Србије положио цвеће на спомен обележје убијеним дечацима и српским  жртвама НАТО агресије и терористичких напада Ослободилачке Војске Косова.

Јовић: Србија је једино на шта  Срби јужно од Ибра могу да се ослоне и после 20 година
Дамјан Јовић, помоћник директора Канцеларије за КиМ у Гораждевцу, фото: ГрачаницаОнлајн

Помоћник директрора Канцеларије за КиМ Дамјан Јовић је навео да теме разгогова између делегације Срба и косовских Албанаца у Бриселу није како да изгубе своја права већ, како је рекао, да имају сигурнију будућност за децу, већу слободу и да се надају сутрашњем дану са више оптимизма него данас.

„Немојте да вас лажу да ћете изгубити све ако неко покуша да разговара са онима који вам јесу доста зла нанели, али са којима ћете у будућности на истој овој земљи живети“, рекао је помоћник директора Канцеларије за КиМ.

На питање новинара портала ГрачаницаОнлајн како коментарише изјаву српског шефа дипломатије Ивице Дачића, који је недавно изјавио да Срби који живе јужно од Ибра одавно не сматрају да су саставни део Србије, Јовић је одговорио:

„Грађани који живе јужно од реке Ибар осећају државу Србију као своју државу, јер је Србија једино на шта, после 20 година, могу да се ослоне“, рекао је Јовић, подсетивши да има и оних Срба који раде у иниституцијама Косова које Србија не признаје.


Србин из Гораждевца: Ви сте слуге једног господара!

Гораждевац данас, Фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Мештани Гораждевца углавном нису желели да ишта говоре у вези са трагичним злочином који се пре 15 година догодио у њиховом селу. Старији мештанин у црнини за ћерком, која му је недавно преминула, одмахује руком и одбија да прича са новинарима. Устаје и одлази на штакама, јер је остао и без ноге:

„Ви сте слуге једног господара, а треба да служите Богу и преносите истину. Свако се од овог Косова овајдио и огребао за по нешто, док сиротиња трпи. Српска власт награђује своје страначке присталице, а ми сви треба о томе да ћутимо и тапшемо им“, каже огорчено мешанин Гораждевца.

У Гораждевцу, српском селу, које већ 20 година опстаје у плодној равници крај Бистрице надомак Пећи, данас живи близу 800 Срба, а до 1999. године, село је бројало више од 2000 душа.


Иван Миљковић